Tips; Hoe blijf je uit de schulden?

Schuldhulpverlening
Schuldhulpverlening

 

Hoe blijf je uit de schulden?  Voor 5 procent van de Nederlandse huishoudens is dat niet gelukt.  Zij hebben zulke ernstige financiële problemen dat ze er door deze schulden niet meer alleen uitkomen.  Dat is ongelofelijk aantal mensen die te maken hebben met schulden die ze niet meer zelf kunnen oplossen. Hoe voorkom je nu dat je uit de schulden blijft? Of dat je de problemen niet groter maakt.  Deze vraag is niet alleen belangrijk voor als je het moeilijk hebt en aanhikt tegen de schuldhulpverlening, maar ook als je erin zit. (Movisie is een kennisinstituut dat je met zulke vragen bezig houdt.)  In een artikel over schuldhulpverlening komen ze tot een aantal suggesties, die je kunnen helpen.  Dit zijn adviezen voor mensen die werken met cliënten die een schuldenproblematiek hebben.

Vrij vertaald, omdat deze adviezen zijn geschreven voor de hulpverlener, komt het volgende naar voren:

  • zorg dat je jouw zelfvertrouwen opkrikt en behoudt
  • Ben je ervan bewust hoe je financieel gedrag is.  Hoe sta je er financieel voor en waar geef je jouw geld aan uit en waarom?
  • zorg ervoor dat je een sociaal netwerk opbouwt met lotgenoten met schuldenproblematiek waardoor schaamte geen rol speelt
  • Bouw een vertrouwensband op met je hulpverlener
  • Breek de relatie met de hulpverlener niet af. Zorg dat je de band langdurig vasthoudt.

In dit dossier wordt daarnaast ook ingegaan op de verschillende aspecten die een rol spelen bij zowel materiële als immateriële schuldhulpverlening, schuldpreventie, vroeg signalering en schuldregeling. Nogmaals het is niet geschreven voor degene die zelf in de schuldanering zit maar voor de hulpverlener. Maar toch is het interessant omdat het artikel je kan helpen om je schuldhulpverlening of schuldsanering  vol te houden. En een gezond actie plan te maken om de schuldsanering od schuldhulpverlening vol te houden.

Meer lezen: https://www.movisie.nl/publicaties/wat-werkt-schuldhulpverlening

Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.