praten over ervaringen helpt

Ben jij een gewone Nederlander?

Verwerken van de schuldsanering als gewone Nederlander? 

Voordat je in de schuldsanering bent gekomen heb je minstens al vijf jaar schulden gehad. De periode van schuldsanering is de periode om te herstellen van stress en angst.

De moeilijke jaren verwerken

Angst voor postbode

De vijf moeilijke jaren voor de schuldsanering of WSNP waren vol angst, boosheid en verdriet. Je hebt niet alleen schulden maar je bent de schuld. Zo zou ik zelf die periode omschrijven. Ik was er dag en nacht mee bezig. Ik kreeg angst voor de deurbel, de telefoon en de postbode. Met elk telefoontje was ik bang dat er iets vreselijks zou gebeuren. Wat dat zou zijn wist ik ook niet. Ik was in een verhoogde staat van alertheid. Alsof ik in de startblokken stond om gelijk weg te kunnen rennen. Nu ik in de schuldsanering zit hoeft die alertheid niet meer.

Schulden hebben een reden

Schulden ontstaan nooit zomaar. Het is niet simpelweg te veel uitgeven. De top drie die uit onderzoeken naar voren komen zijn;

  • ziekte,
  • werkeloosheid
  • scheiding

Bij deze life-events heb je niet te alleen te maken met hogere kosten of een verminderd inkomen. Je komt ook in een rouwproces. Rouwen is een ondergewaardeerde en onderschatte emotie. Afscheid nemen van het leven dat je gewend bent kost energie. Maar ook vaak verdriet. Je leven is veranderd en jij moet veranderen. En wees eerlijk veranderen gaat altijd gepaard met strijd. Rouwen is hard werken. We kennen allemaal de verhalen over  een geliefde die sterft en de reacties van mensen in de omgeving die het verdriet na een half jaar wel welletjes vind. Dat verdriet van jou is lastig om mee om te gaan.

 

Praten over jouw pijn

Het hebben van schulden gaat gepaard met  verdriet en rouw. Helaas ook met schaamte. En dat is nu net  een valkuil.  Schaamte gevoelens verhinderen de verwerking van deze zware periode. En praten is broodnodig. Door te praten ga je verwerken.  Als het goed is ontmoet je begrip.  Gedeelde smart is halve smart. Dat lijkt een dooddoener maar het werkt zo. Door  je verhaal te vertellen zet je automatisch je ervaringen op een rijtje.  Ben je niet duidelijk genoeg dan zal de ander om verduidelijking  vragen.  Je krijgt daarmee een helderder beeld van jezelf en de situatie waarin je zit. Meestal is het resultaat dat je jezelf niet meer zo hard veroordeeld. Want in het gesprek ontmoet je begrip. En kun je wat milder over jezelf denken.  En uiteindelijk komen tot verwerking. En dat is je uiteindelijk doel.

Verwerken van ervaring met telefonische ondersteuning

Verwerken door middel van gesprek

Omdat het voor veel mensen lastig is om hulp te zoeken en het vaak ook nog een eigen geld bijdrage vraagt heb ik besloten om op maandag ochtend en donderdagmiddag  een luisterend oor te bieden.

tel: 0478-769035

maandagmorgen: 10.00-12.00 uur

donderdagmiddag: 13.00 -16.00 uur

 

Ik ben professioneel geschoold in coaching. Heb een opleiding tot docent omgangskunde gevolgd waarin ik jarenlang coaching training heb gekregen. Maar veel belangrijker is dat ik ervaringsdeskundige ben. Ik  behoorlijk wat life-events zelf doorstaan en verwerkt. Ook met professionele hulp want dat kon ik toen nog betalen.

 

Email this to someoneShare on Facebook

6 gedachten over “Ben jij een gewone Nederlander?

  1. Overlijden vaak ook een oorzaak. Door het verdriet kan je rare keuzes maken en hoge kosten zullen ook ontstaan in deze periode.

    1. Helemaal gelijk. Toen ik weduwe werd op mijn 32 st. Moest ik van de ene op de andere dag rekening houden met een verminderd inkomen. Tegelijkertijd had ik het idee dat ik niet helder meer kon nadenken. Ik heb wel eens gezegd als mensen tegen mij zeggen dat ik een witte band onder mijn auto had en dat maar bleven beweren zou ik naar buiten lopen om te kijken of het waar was. Dit is ook zo’n life event die zo veel energie vraagt dat je intelligentie wordt aangetast.

    1. Niet vergeten maar ik heb de drie meest voorkomende redenen opgegeven. Je hebt helemaal gelijk. Verslavingen zijn funest om financieel gezond te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.