Bespaar honderd euro op energieverbruik

socket-643721_1920

Bespaar en Bezuinig op energie verbruik!

Nooit verkeerd om verstandig met je energie verbruik om te gaan. Hiermee bespaar je niet alleen op je uitgaven maar maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Als je verstandig met je energie omgaat heb je dus twee redenen om trots op jezelf te zijn. En dat kan nooit kwaad. Af en toe een complimentje krijgen is heerlijk. Ook al geef je het aan jezelf.

Het eerste jaar dat wij op de flat woonden hebben we het heel zuinig aan gedaan.  Verwarming pas laat op de dag aangedaan scheelde geld. Zou zo maar kunnen dat de buren harder moesten stoken omdat ik dat minder deed. Heb ze nooit horen klagen. Haha. Zo waren er meer kleine zaken waar ik op lette. Bijvoorbeeld koken met de deksel op de pan. En beduidend minder lang douchen scheelde ook. Dat deze aanpak echt hielp merkte ik aan ons verbruik. De uiteindelijke jaarafrekening was beduidend minder dan de maandelijkse lasten. En dat geld mocht ik van de gemeentelijke ambtenaar houden. En daar was ik heel erg blij mee. Ik had dat namelijk nooit verwacht. Ik had verwacht dat ik dat geld dan gelijk aan de schuldenaar kon geven. Wat een meevaller. Mijn angst dat ik bij zou moeten gaan betalen aan de energie leverancier was mijn drijfveer. Zou ik de volgende afrekening het bespaarde geld weer mogen houden.? Ik hou er geen rekening mee maar dit is natuurlijk wel een leuke extra drijfveer om heel zuinig te gaan doen.

Ook in mijn nieuwe woning heb ik de maandelijkse energielasten op reële wijze laten vastleggen. Ik ben niet laag gaan zitten. Maar natuurlijk ook niet te hoog. Dat zou niet te verkopen zijn aan de gemeenteambtenaar. Ik wil de energie leverancier ook  niet spekken. Al die extra gelden levert de leverancier rentewinst op. Ik heb dit gedaan omdat ik er niet aan moet denken dat ik moet gaan bij betalen. Ik krijg het sowieso benauwd als ik niet weet wat de werkelijke kosten zijn die ik gemaakt heb. En wil daardoor met mijn energie lasten niet te laag ingeschat worden. Nu in mijn nieuwe huis ben ik ook weer goed bezig om bewust om te gaan met mijn energie lasten.

Ik heb daarvoor mijn eigen regeltjes. Niet elke dag een schone handdoek pakken. Douchetijd beperken, wasmachine alleen vol draaien. Lichten direct uit doen bij verlaten van kamer. Zo min mogelijk apparaten op standby. Geen radio of tv de hele dag als achtergrond aan laten staan. En de stekker van de oplader van de telefoon gelijk uit de wand halen. Hoewel dat laatste iets is wat ik als enige schijn te doen. Grr…

Ik heb me wat verdiept in verschillende energie besparende tips en wat je daarmee per jaar bespaart:

 1. 50 euro als je de thermostaat een graad lager zet
 2. 40 euro als je apparaten met de hoofdschakelaar uitzet.
 3. 55 euro wanneer je consequent het ligt uit doet wanneer je de kamer verlaat
 4. 5 euro als je de waterkraan niet laat lopen bij tandenpoetsen
 5. 40 euro als je spaarlampen gebruikt ( led is dan nog beter maar aanschaf is behoorlijk)
 6. 50 euro wanneer je een waterbesparende douchekop gebruikt
 7. 10 euro bij gebruiken van een brievenbusklepje
 8. 5 euro bij spaarknop op watercloset
 9. 50 euro bij het dichtstoppen van naden en kieren
 10. 51 euro besparen door koffiepot niet warm te houden op het plaatje

Meer lezen:

https://www.nuon.nl/energie-besparen/

https://www.eneco.nl/slim-met-energie/bespaartips/

https://www.essent.nl/content/particulier/energie-besparen/bespaarcoach/index.html

Email this to someoneShare on Facebook

8 gedachten over “Bespaar honderd euro op energieverbruik

   1. Nou beginnen met 1. als ik hier themostaat een graadje lager zet bespaar ik er echt geen 50 euro mee. Kan door het te laag zetten en woning warmt te langzaam op mij juist geld kosten. Dit alles uitvoerig uitgetest.

    1. Ik heb begrepen dat het voor een oudere woning, slecht geïsoleerde woning, inderdaad voordeliger is om s nachts de temperatuur niet te laag te zetten. Maar als je sec genomen de temperatuur altijd op 21 graden hebt staan en dan de thermostaat op 20 graden zet dan bespaar je vijftig euro per jaar. Aan die 20 graden overdag in huis kun je namelijk gemakkelijk wennen.

 1. Gordijnen vind ik ook een superbespaarder. Ik heb in de koude maanden tochtrollen bij de schuifpui liggen. Verder wil ik nog luxaflex bij de schuifpui en nog een ander groot raam bij de zithoek. Ik heb er nu inbetweens hangen en de radiatoren staan onhandig zodat ik er niet vitrage en overgordijnen kan hangen. En zo heb je toch een dubbele laag.
  We hebben de woonkamer op het westen en de open keuken op het oosten. Dus twee keer per dag kan ik in het voor- en najaar de kamer deels door de zon laten verwarmen.
  Verder draag ik in de winter graag dikke truien en kruip ik heerlijk weg onder een deken en een paar warme kruiken. De verwarming staat dan op twintig, maar ik krijg het anders niet warm. De mannen zitten in de tuinkamer die als kantoor gebruikt wordt. Die kamer is afsluitbaar en goed geisoleerd (net als de rest van het huis). Zo verwarmen zij die kamer nog verder. Wat ze erg prettig vinden, want ook zij houden niet zo van kou.
  We wonen in een vrij groot vrijstaand huis uit de jaren negentig. Afgelopen jaar hebben we ongeveer 1350 kub gas verbruikt. En dat terwijl er drie personen thuis werken. Vond ik wel netjes 🙂

 2. Fijn om geld terug te krijgen, hè? En ook fijn dat je ’t mocht houden. 🙂

  Ik kreeg ook geld terug en heb er eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan of ik het in de schuldenpot zou moeten stoppen. De budgetbeheerder maakt wel de termijnbedragen over maar ziet de rekeningen niet. Omdat mijn bankrekeningnummer bekend is bij de energieleverancier, kreeg ik de € 200 dus op mijn eigen rekening teruggestort. Dat was erg welkom, zo in vakantietijd. 🙂

  Ik zorg ook altijd dat ik uitkom met mijn maandbedrag want aan bijbetalen heb ik een hekel. Ik houd mijn energieverbruik vrij nauwkeurig bij zodat ik kan bijsturen mocht dat nodig zijn. D.w.z. het maandbedrag verhogen en/of kijken waar ik nog wat energie kan besparen. Dat laatste zal overigens niet meevallen want ik heb al een relatief laag verbruik, doe al veel van wat jij in jouw blog beschrijft. Alleen die thermostaat een graad lager zetten… Ik ben nogal kouwelijk en als ik het eenmaal koud heb, helpen een extra vest en dekentje op de bank ook niet meer. Daarom gun ik mezelf de luxe van een lekker warme woonkamer en badkamer/wc. Maar ik realiseer me wel dat ik dat kan doen omdat ik doordeweeks overdag niet thuis ben en de verwarming in de koudere maanden dus pas vanaf een uur of 19.00 aan gaat. Als ik overdag thuis zou zijn, was dit niet haalbaar. Ik let er altijd wel op dat ik de thermostaat een uur voor mijn bedtijd weer lager zet. Mijn huisje is goed geïsoleerd, dus het blijft dan nog wel een tijdje behaaglijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.