Carnaval vieren in de schuldsanering

2015-carnaval

Carnaval vieren betekenen goed  financieel plannen

Carnaval is voor de liefhebber het feest van het jaar. Als je echter in de schuldsanering kan  carnaval ook een hobbel zijn.  Carnaval vieren kost geld. En ben je echt een liefhebber dan kost dit zelfs veel geld. En dat betekend dat je dit jaar keuzes moet gaan maken. Je kunt de keuze maken om niet te gaan. Is dat geen optie dan heb je wellicht wat aan de volgende tips.

  1. Reken uit hoeveel je dit jaar aan carnaval kunt besteden. Dit uitgerekende bedrag voor carnaval, is het bedrag dat je over hebt na aftrek van huishoudgeld en vaste lasten. Het is het bedrag wat je over hebt.
  2. Het uitgerekende bedrag neem je op en daar heb je het mee te doen. Overschrijdt het niet want dan kom je gelijk in de problemen en heb je daar de rest van het jaar last van. Het kan zelfs betekenen dat je schuldsanering in het gevaar loopt.
  3. Als je het nog niet gedaan hebt is nu het moment om aan je vrienden openheid te geven over jouw schuldsanering. Dit is belangrijk omdat je onvermijdelijk tegen het fenomeen rondjes geven aan loopt. Als je met een grote groep bent kun je daar niet aan mee doen.  Want je kunt met jouw budget niet flink gaan drinken.
  4. Neem absoluut niet meer mee als je die avond gepland hebt uit te geven. Laat je pinpas thuis.
  5. Is het de gewoonte van de groep om nog ergens wat te gaan eten? Maak hier een bewuste keuze. Waarschijnlijk heb je geen geld om en wat te drinken en ook nog te gaan eten. Neem je voorzorgmaatregelen en neem bijvoorbeeld energie repen mee.
  6. Maak een keuze. Ga je één dag en besteed je die dag al je geld of doe je heel zuinig en ga je meerdere dagen. Denk daar van te voren over na. Houdt rekening met hoe je jezelf kent. Heb je de discipline om het bij die ene dag te laten of weet je van te voren dat je jezelf laat verleiden om dan toch maar te gaan? Ook al is het geld op.
  7. Geef geen aandacht aan alle gedachten die opkomen als: “kan mij het allemaal schelen, ik leef maar één keer, etc.
  8. Alcohol vervaagt je grenzen. Weet dat dit gebeurd. Ga geen geld lenen van je vrienden omdat je op dat moment besluit dat je meer wilt drinken of wel buiten de deur wilt eten.
  9. Kom je tot het besluit dat je geen carnaval kunt vieren zoals je het gewend was en je daarom niet van de partij bent, bedenk dan dat drie jaar van je leven eigenlijk maar een hele kleine periode van je leven is. Of hou het positief en bedenk je dat je volgend jaar er voor gespaard hebt en wel kunt gaan.
  10. Hoe je dit jaar de carnavals dagen door gaat brengen hangt, als je in de schuldsanering zit, af van wat je over hebt aan spaargeld. Dat zal niet veel zijn. Jouw carnaval is dit jaar eenvoudig. Vergeet echter niet dat je in een uniek traject zit  waarmee je actief en bewust werkt aan een schuldeloze toekomst. Hoe heerlijk zou dat niet zijn!
Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.