Openheid helpt je

Openheid kan je helpen

daisy-747320_1280pink-lemonade-795029_1920bleeding-heart-748549_1920

“Dat jij daar zo open over bent”‘, knap hoor! Deze uitspraak hoor ik vaak. Het verbaasd me elke keer weer. Waarom zou ik over iets dat mijn hele leven op dit moment zo bepaald  niet open zijn. Praten over geld is een taboe maar praten over pech met geld in je leven is schijnbaar totaal over de top. Want daarmee geef je aan dat je niet succesvol bent. Je hebt verloren. Waar het in Amerika gezien wordt als een verdienste dat je ooit failliet bent geweest en weer door bent gegaan, is het in Nederland heel anders. Pech in je leven wordt weggestopt. Daar praat je niet over. Wie durft eerlijk te vertellen dat de vakantie een ramp was. Dat het niet leuk was omdat het regende, je voedselvergiftiging had, dat de kinderen niet te genieten waren.  En dat je eigenlijk na dag 1 al zoiets had, laat mij maar naar huis gaan. Nee, daar praat je niet over. Een succesvolle vakantie onderstreept je eigen succes. Hoe geweldiger je vakantie hoe succesvoller je lijkt. Heb ik even pech met mijn thuisvakantie.

Maar die beelden die mensen je onbewust opdringen kan ik loslaten. Ik heb een prima vakantie gehad met mijn uitstapjes vanuit huis. Ik schaam me niet voor mijn schuldsanering. En dus ook niet voor mijn thuisvakantie. Daarom heb ik mijn schuldsanering kunnen accepteren. Ik vind het niet erg en ik geniet van deze stressloze tijd. Want nog steeds kan ik de stress in de tijd daarvoor goed op het netvlies krijgen. En ik ben dankbaar voor de mogelijkheid om na drie jaar zonder schulden verder te kunnen. Dat ik het redelijk makkelijk heb omdat mijn man een baan heeft en ik het daardoor ruimer heb als de mensen die geen werk hebben en de schuldsanering zitten, is een feit. Ik weet dat de verschillen heel groot kunnen zijn.

Mijn acceptatie over de schuldsanering en de openheid die ik daarover heb, helpt me ook. Naar aanleiding van het interview in Plus-magazine reageerde een kennis van me met een uitnodiging voor een etentje. Deze hernieuwde kennismaking met elkaar was een groot succes. Ik merkte dat ik veel ontspannender was dan jaren geleden en er zogezegd rustig bijzat. Ik heb heerlijk gegeten, wat ook al jaren geleden was. Ik kreeg zelfs een dessert. Het was een geweldig cadeau waar ik erg dankbaar en blij mee ben. In de week erna melde ik me aan bij een zangkoor. Ik heb mij jaren alleen bezig gehouden met mijn kinderen, eigen bedrijf en mijn zorgen. Meer energie had ik niet. Socialiseren was er jarenlang niet echt van gekomen. Iets leuks voor mezelf doen ook niet. Dus ik zette met buikpijn mezelf ertoe aan om naar een koor te gaan. Eerst maar kijken of het me beviel en dan zou ik gaan kijken of ik het kon betalen. De kosten stonden namelijk niet vermeld op hun website. En die zijn heel erg verschillend bij de verschillende koren.  En daar kwam er weer een engeltje naar beneden. Ze hadden mijn interview in Plus-magazine gelezen en gaven me ongevraagd korting op het lidmaatschap. Dat is geweldig want het zou eerlijk gezegd niet mogelijk geweest zijn zonder die korting. De contributie was veel meer als ik had ingeschat. En nu kan ik toch met deze leuke mensen mee doen met het koor. Leer ik wat meer mensen kennen en hou me bezig met wat ik heel graag doe. In ruil voor deze korting heb ik mijn diensten en ervaring met pr aangeboden.  Maar dat hoefde niet.

Moraal van het verhaal. Wat zou jij doen als je iemand tegenkomt die het tijdelijk wat minder heeft? Bied je een helpende hand of negeer je het? Ik heb ook betere tijden gekend en zou die ander ook de hand toe steken. Het is daarom ook dat ik de cadeautjes kan accepteren. Ik vind het heel erg lief en betrokken met mijn omstandigheden. En het mooie is dat ik er niet om vraag.  Het komt op mijn pad doordat ik open ben over mijn schuldsanering. Ik kan namelijk goed leven met mijn inkomen maar kan bepaalde keuzes niet maken. Niemand in mijn omgeving verwacht dat ik grote cadeaus geef. De met aandacht uitgezochte cadeaus worden op waarde geschat. En de cadeaus die ik krijgt maken mij blij. Niet om het geld dat ze vertegenwoordigen maar om de meelevendheid. Dat doet me erg goed omdat ik de lelijke kant van de mens meer dan af en toe heb meegemaakt. Als je bent belogen, bestolen en bedrogen door mensen is het lastig om een prettig mensbeeld te hebben. De mensen die mij de afgelopen weken de hand hebben toegestoken zijn mij daarom meer dan dierbaar.

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwe artikelen? Ik plaats de link om de besloten facebook groep. Daar kun je ook allerlei tips en ondersteunende reacties van anderen krijgen. En die zitten heus niet allemaal in de schuldsanering maar voelen wel herkenning bij elkaar.

https://www.facebook.com/groups/1466130867028916/

 

 

Email this to someoneShare on Facebook

Een gedachte over “Openheid helpt je

  1. Wat een mooie blog weer, Aafke.

    Ik ben tegen een heel beperkt aantal mensen open over mijn financiële situatie en laat dat ook zo. Die mensen accepteren mijn situatie als een feit en als we iets samen ondernemen, is dat iets wat lowbudget is. Als ik het ruim van tevoren weet, kan ik – tot op zekere hoogte – met mijn andere uitgaven rekening houden met uitstapjes e.d.

    Ik weet maar al te goed hoe er in mijn omgeving tegen mensen met schulden, ongeacht de oorzaak ervan, wordt aangekeken. Vooral een paar van huis uit niet bepaald rijke mensen die rijk getrouwd zijn, hebben een heel stellige mening. Hoewel ik me, in de wetenschap dat ik over een paar maanden schuldenvrij ben, steeds meer ontspannen begin te voelen, heb ik geen zin die bagger over me heen te krijgen.

    In mijn ‘rijke tijden’ betaalde ik heel vaak als ik wist dat de ander het op dat moment niet zo breed had. Ik maakte daar weinig woorden aan vuil. Het ging dan bijvoorbeeld om koffie of borrel in een café of een keer eten halen bij de chinees e.d. Of als verjaardagscadeau een uitgebreide mand met dagelijkse boodschappen met een vleugje luxe erbij. Ik weet ook zeker dat ik dat na afronding van mijn traject ook weer zal doen. (Uiteraard niet in die mate dat ik er weer door in de problemen raak, hoor! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.