Eigen risico van 2016 betalen in 2019

Eigen risico van 2016 kan tot in 2019  betaald moeten worden

Dat was schrikken toen ik een week geleden mijn eigen risico van 2016 nog moest betalen. Hoe kan dat nou?  Het blijkt dat een ziekenhuis 36 maanden de tijd heeft om rekeningen te declareren. Dat ik dan in april 2017 mijn rekening  van december 2016 krijg, is snel te noemen.

In praktijk betekend dat je altijd moet bellen met je zorgverzekering wat er in je eigen risico valt en wat niet. Als je je eigen bijdrage hebt verbruikt maar de rekening valt een jaar later dan moet je dus 716 euro( 2×385) euro als spaargeld hebben.

Nog beter is gelijk met de premie je eigen risico te betalen. Zo doen mijn kinderen het en dat vind ik een uitstekend plan. Zo spaar je ongemerkt als je je eigen risico niet opmaakt en heb je een reservepot voor het jaar erop. Ik heb dat zelf niet gedaan omdat ik zie zorgverzekeraars niet rijker wilde maken. Maar met de bijna negatieve rente is dat flauwekul van mij.

Ik ben eens rond gaan bellen. Eerst met zorgverzekeraar. Zij konden mij niet zeggen of het medicijn vergoed zou worden. Dat zou ik dan wel merken wanneer ik een rekening kreeg van de apotheek. Wat een raar antwoord. Zij moeten mij toch kunnen zeggen of iets wel of niet vergoed wordt.

Ik wilde het er niet bij laten zitten en heb de apotheek gebeld. Na lang zoeken en een uitgebreid telefoon gesprek kwam ze er achter dat het medicijn dat ik zou moeten gebruiken vergoed wordt door de basisverzekering. Dat is prettig want mijn eigen risico  is door een operatie in februari al op. De medewerker van de apotheek vond het geen enkel probleem dat ik belde met vragen over de kosten van het medicijn. Wat ik niet wist is dat zij zelf ook tegen de slechte informatie voorziening lopen van de zorgverzekering. Dus dat ik bij haar mijn informatie kwam halen is normaal.

Toen weer teruggebeld met de zorgverzekering. Hoe zit het nou? Wat gaat me deze behandeling van 355 euro per injectie  kosten? Het zit zo; alle kosten die gemaakt worden voor een medische behandeling gaan eerst van het eigen risico af. Dan pas gaat de verzekering uit betalen. Dus doordat ik in februari een operatie heb gehad is mijn eigen risico al aangesproken en kan ik de behandeling met van 355 euro met een gerust hart starten. Tevens gaf de medewerker aan dat het in sommige gevallen nog zo kan zijn dat de kosten van medicijnen die je zelf moet betalen bij de apotheek soms ook in je aanvullende verzekering kan vallen. Die moet je dan declareren.

Conclusie; informeer bij de apotheek wat de kosten zijn van een medicijn. Misschien valt er nog te declareren bij de zorgverzekering omdat je een aanvullende verzekering hebt. 

Alle medicijnen vallen in de eigen risico. Pas als je je eigen risico hebt opgebruikt valt de vergoeding in je verzekering. 

Email this to someoneShare on Facebook

2 gedachten over “Eigen risico van 2016 betalen in 2019

  1. Wat veel mensen niet weten,een verzekeraar kan ook een lijst met preferente geneesmiddelen hebben waar geen eigen risico voor betaald behoefd te worden.
    Dus als de Apotheek de middelen van die lijst geeft heb je alleen de terhandstellingskosten te betalen. (zie bijv. VGZ)

  2. Waar ben je voor verzekerd hé, dat vragen heel veel mensen zich af. Als je voor bijna alles een eigen bijdrage hebt. Ik hoorde het laatstst al dat ziekenhuizen er soms lang over doen om te declareren bij de zorgverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.