Financiële tegenslag door ziekte

Financiële tegenslag rekening zorgverzekering torenhoog

Onze financiële tegenslag was weer groot deze maand. Planning van je financiën is heel moeilijk. Dat bleek wel weer toen wij opeens verrast werden met een torenhoge rekening van de ziekenzorg verzekering. Wat wij niet verwacht hadden was dat wij in april 2017, de rekening krijgen voor een gynaecologische verrichting. Een zeer gangbare operatie. Het verwijderen van een vleesboom. Niets bijzonders en hier hadden we dan ook niet van verwacht dat dit niet in de basisverzekering zou zitten. We hadden erop gerekend dat wij het eigen risico  van 2016 door konden schuiven naar 2017. Helaas dat gaat dus niet lukken. Ik heb inmiddels in 2017 ook kosten gemaakt. Dus dat eigen risico kunnen we optellen bij dat van de rekening van nu. Dat wil zeggen dat we dit jaar alleen voor mij 810 euro aan ziektekosten zullen hebben.

Hoofdpijn kosten

Nog onlangs heb ik een zware hoofdpijn aanval gehad. Zo erg dat ik naar de huisartspost gegaan ben. Omdat ik helemaal gevloerd was door de pijn. Letterlijk dus. Kreeg ik daar omdat ik ook heel misselijk was een morfine spuit. Kosten van dit spuitje: 45,06 euro. Daar de pijn hiervan weg ging kregen we voor de zekerheid nog drie capsules mee. Niet gebruikt overigens en die liggen nu in mijn kast. Kosten van die drie capsueles, 37,18 Bij elkaar heeft mijn hoofdpijn 82,24 euro gekost. Je zou er permanent hoofdpijn van houden.

Andere kosten medicijnen

Ik kreeg van de huisarts een medicijn voor geschreven waar ik waarschijnlijk de bovenstaande hoofdpijn van kreeg. Omdat dit een nieuw medicijn is wordt mij 14 euro in rekening gebracht. Ik krijg daarvoor weer andere medicijnen.En ja wel hoor weer 14 euro in rekening gebracht. Want ze moeten mij toch echt een stencil geven met uitleg. En ja, daar betaal je nu eenmaal voor. Voor een ongewild advies. Want ik weet wat ik krijg ik heb het al eerder gehad. Maar ja, dat is meer dan een half jaar geleden. En de apotheker weet immers dat mijn grijze hersencellen niet langer informatie kunnen vasthouden dan een half jaar. Duh..

Financiële tegenslag

Bij elkaar lag er bij op de deurmat de angstaanjagende rekening van 435 euro. Dat wordt dan bij mij de komende weken afgeschreven. Dat heb ik dus niet zo op de plank liggen dus dat wordt bellen en in termijnen betalen. Want mijn man heeft ook zijn eigen risico al opgesoupeerd. Hij is ook nog steeds onder behandeling. En kreeg opeens zo’n lage bloeddruk dat hij ook weer opgenomen is in het ziekenhuis. En daar weer een hartfilmpje heeft gekregen.

Door al die rekeningen hebben we al heel wat cynische grapjes gemaakt. We laten ons dus niet zomaar verwijzen. Want volgens ons valt als je op sterven na dood bent alles binnen de basisverzekering. Maar dat zal ook wel niet zo zijn.

Waar ik eigenlijk wel van geschrokken ben is dat ik buiten mijn eigen risico nog kosten maak die meer zijn dan de 375 euro waar ik voor gespaard heb. Dat betreft de kosten die je zelf aan het loket bij de apotheek betaald. Bijvoorbeeld de morfine. Die betaling wordt niet afgetrokken van mijn eigen risico. Dat valt daar nog helemaal buiten. Dus ook al betaal ik € 82,24 voor de pijnstillers dan wordt dat niet afgetrokken van mijn eigen risico. Ik wordt daar wit van rond de neus. Het is al eng om ziek te worden maar met deze angsten voor de kosten is het nog rotter. En nu ga ik dus met alles vragen of ik het zelf moet betalen. Of het in mijn eigen risico valt of nog daar buiten. Zo probeer ik nog een financiële tegenslag te voorkomen.

Zo ligt er nog een recept voor me klaar om versneld de overgang in te zetten. Die spuiten zouden ongeveer drie keer gegeven moeten worden. Maar waarom kan de specialist mij dat niet vertellen en waarom zegt zo’n arts bij de huisartspost niet dat ik de pijnstillers zelf moet betalen. Zo jaag je mensen onvoorzien en onnodig op kosten. De brief van de zorgverzekering geef ik ook aan mijn huisarts. Want de huisartsen moeten zich meer bewust zijn van de individuele kosten van hun medicijnen en wat dat doet met de financiële situatie van hun cliënten.

Email this to someoneShare on Facebook

9 gedachten over “Financiële tegenslag door ziekte

 1. Ik bel tegenwoordig eerst maar naar de zorgverzekeraar om te checken of bepaalde zorg vergoed wordt. Ook als we die zorg al ontvangen check ik het voor het nieuwe verzekeringsjaar weer.

  Omslachtig en irritant, maar liever vooraf gedoe dan achteraf betalen.
  En dan nog zijn er altijd wel extra kosten, want sommige dingen vallen dan weer niet onder het eigen risico, maar heten ‘eigen bijdrage’ of ‘niet verzekerde zorg’.

  Ik kan me voorstellen dat je enorm baalt van alle extra kosten. Het is nogal een flink bedrag ook alles bij elkaar!

 2. Dag mevrouw, mogelijk komt u in aanmerking voor bijzondere bijstand voor medische kosten van chronisch zieken of arbeidsongeschikten. Wat vergoed wordt verschilt per gemeente. Verder zou via een (schuld)hulpverlener een aanvraag gedaan kunnen worden bij het Papefonds in Den Haag of het mr. Dekkersfonds in Tilburg. Bij deze fondsen worden eenmalige onverwachte kosten vergoed voor mensen met een minimum inkomen. Aanvragen moeten wel via een hulpverlener worden gedaan. Op internet is informatie en formulieren te vinden. Sterkte en beterschap. Groet

  1. Bijzondere bijstand kom ik niet voor in aanmerking. En dat is voor meerdere toeslagen het geval. Dat komt omdat ik een goed inkomen heb waarvoor er door de schuldsanering een bedrag voor de schuldeisers wordt afgehaald. De graadmeter om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor toeslagen is het originele inkomen.

 3. Niet alle zorgverleners weten wat wel en niet vergoed word. Dat morphine die in het Z-H gegeven is, niet vergoed word verbaasd mij. Dit zou onder de opname moeten vallen. Misschien is het de moeite waard de verzekeraar hierover te bellen om te vragen of het wel op de juiste manier was gedeclareerd door het Z-H.

 4. Ik begrijp niet goed dat een operatie niet verzekerd is. Mijn staaroperaties en de operatie aan mijn hand waren gewoon verzekerd en ik heb ook nooit medicijnen die buiten de verzekering vallen. Alles is gewoon verzekerd. Waar gaat dat bij jou mis?
  Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen betaal ik wel zelf.
  Heeft het er misschien mee te maken dat het ziekenhuis waar je geopereerd bent niet vergoed wordt door jouw zorgverzekering omdat ze geen contract hebben?
  Als de verzekering geen contract heeft, dan vergoedt de zorgverzekeraar 75% en betaal je de rest zelf. Dat moest een collega van mij ook. Die had een operatie aan een blaasverzakking. De kosten van de operatie waren 3000 euro, waarvan zij dus 25% moest betalen.
  Een operatie aan een vleesboom kost vast meer dan 810 euro. Alleen de operatie aan mijn hand (carpaaltunnelsyndroom) kostte al €1.112,50. Deze operatie vond niet plaats in een operatiekamer, maar in een behandelkamer, was onder plaatselijke verdoving en duurde 10 minuten.

  1. Ik denk ook dat de operatie veel meer kostte dan wat je nu moet betalen.
   Het is voor iedereen een flinke tegenvaller, en ik kan me voorstellen dat dit zeker voor jullie het geval is. Ik ben bang dat er zowel bij de dokterspost als bij het ziekenhuis iets mis is gegaan in de communicatie over het al dan niet verzekerd zijn van behandelingen. Dat valt zowel de huisartsenpost als het ziekenhuis aan te rekenen.
   Goed dat je er over schrijft, daarmee maak je anderen bewust van het feit dat je altijd moet vragen naar de financiële consequenties van een ingreep of medicatie.

   1. He wat leuk een naamgenoot. Wat de grootste tegenvaller was de rekening van 2016 van het ziekenhuis. Daar ben ik eens achterheen gegaan. Wat blijkt Je kunt de eigen bijdrage tot 36 maanden na de factuur van het ziekenhuis verwachten. Dat betekend in de praktijk dat je het goed moet nagaan wat er nog te claimen valt door de zorgverzekering. Daar was ik zelf niet zo allert op.

  2. ik heb even met de zorgverzekering gebeld. En het is zo dat van de rekeningen die er liggen van het ziekenhuis of anderszins je maar een gedeelte vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. En een gedeelte moet je zelf betalen vanuit je eigen risico. De medicijnen die ik kreeg moet ik dus met mijn eigen risico betalen. Dat had ik niet zo begrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.