Gezonde voeding in de schuldsanering?

Gezonde voeding ? Durf je nee te zeggen als je kind snoep in zijn lunch trommel wil?

16423043710_9d77e98bc6_kmjmJjjspEXfimO mtLHxE6

Gezonde voeding voor je kind ! Ben jij een sterk genoeg om een gezonde lunch mee te geven. Neem je daar de tijd voor?

Vandaag een artikel gelezen waar ik verdrietig van wordt. In de NRC-next (15 maart-2016) stelt de auteur dat de scholen warme maaltijden moeten gaan serveren. Want door armoede en/of  te weinig tijd van de ouders  krijgen kinderen te vaak een ongezonde voeding.

Quote “Eén op de zeven Nederlandse kinderen is te zwaar. Dat was in 1980 nog één op de zestien. Van de kinderen tussen 7 en 18 jaar eet slechts 1 procent de aanbevolen hoeveelheid groente, 5 procent de aanbevolen hoeveelheid fruit en 7 procent de aanbevolen hoeveelheid vis. Daarnaast eet het overgrote deel van de kinderen juist veel te veel zout, suiker en vet”

Verdrietig? Ja, omdat ook in dit artikel weer gesteld wordt dat kinderen door gebrek aan geld geen gezonde voeding krijgen. Is dat nu echt zo? Of heeft het meer te maken met keuzes maken. Het is ook heel erg moeilijk om als ouder geen snoep in de broodtrommel te doen. Je zult dan een van de weinige ouder zijn die daar bewust mee bezig is. Die ervaring heb ik als ouder zelf ook. De gezonde alternatieven die ik mee gaf werden me niet altijd in dank afgenomen. De evergreen komt hun nu nog de neus uit. Maar al mijn kinderen eten nu gezond. Ze eten fruit, koken voor zichzelf. Kortom ze zijn zich bewust dat voeding direct invloed heeft op hun welzijn.

Keuzes maken;  Als je weinig geld hebt te besteden maak je elke dag keuzes. Koop ik chips of peren. In prijs maakt dat niet veel uit. De chips gaat in een avond op. De peren ( 0,99 cent voor een kilo) gaan langer mee. Groenten hoeft niet duur te zijn. Witlof is deze week vijftig cent. Maar ga jij de strijd aan met je kinderen? Ik heb ontelbare keren een mopperend kind gehad aan tafel. “Bah, dat lust ik niet” Niet leuk. En ik werd er bij vlagen knap chagrijnig van. Gezonde voeding op tafel zetten is bewust kiezen. Makkelijk is het niet, dat weet ik. Maar laat jij je kind bepalen of je kind gezond op groeit? Als je kiest voor gezonde voeding heb je geen geld voor snoep. Dat is ook verdrietig. Maar geloof me, die snoeplust van de kinderen wordt vanzelf minder. Hoe meer snoep je geeft hoe meer snoep ze willen. Heb je weinig geld dan kun je helaas niet anders dan snoep in de winkel laten liggen.

Gevolgen ongezonde voeding zijn extreem. Die hebben namelijk direct invloed op de leerprestaties in de klas. En daarom heeft de auteur het ook over een vicieuze cirkel. Want een slecht gevoed meisje leert slecht en kan dan geen goede studie doen en daardoor geen goede baan krijgen. Ze heeft uiteindelijk geen goede gezondheid. Als ze dan zwanger wordt krijgt de embryo onvoldoende voedingsstoffen binnen. Deze baby heeft dan al bij de geboorte een achterstand. Je begrijpt het al. Een echte vicieuze cirkel.

Gezond eten kun je leren. Maak keuzes daar komt het bij gezond eten op neer. Ik ben toen ik zestien was me bezig gaan houden met voeding. Dit omdat ik het belachelijke idee had dat ik toen dik was. Afvallen was toen voor mij heel belangrijk. Idioot gewoon. Ik wou dat ik dat gewicht nu had. Ik heb ongelofelijk veel gelezen over voeding maar ik leer er elke dag nog bij. Op de site van  www.voedingscentrum.nl staan allerlei wetenswaardigheden. Kijk ook een op https://www.bijstandsgerechten.nl/tag/eten/ Gezond eten hoeft niet duur te zijn.

Wees dus sterk en eigenwijs!

http://www.nrc.nl/next/2016/03/15/simpel-serveer-warme-lunch-op-school-1599041

 

Email this to someoneShare on Facebook

7 gedachten over “Gezonde voeding in de schuldsanering?

 1. Ik verbaas me ook wel eens, over de mensen die roepen dat ze geen geld hebben voor gezond eten, maar die wel standaard chips en cola van dure merken in huis halen. Water uit de kraan kost bijna niets, ik koop koffie en thee, maar echt geen frisdrank of sapjes. Ik haal liever zelf zout en een aantal kruiden in huis, dan hoef ik vervolgens geen dure pakjes en zakjes te kopen – voor een euro heb je 100 gram paprikapoeder, knoflookpoeder, basilicum, oregano, gember of kurkuma. Voor zes euro heb je dus een flinke stapel kruiden waar je zeker honderd maaltijden mee kunt kruiden, terwijl als je pakjes koopt je drie of vier maaltijden uit die zes euro aan smaakversterkers haalt. Ik haal liever een paar bananen of appels dan een zak chips, al komt er hier ook zo af en toe chocola in huis 😉

  Nou heb ik geen kinderen, dus over wat je die meegeeft naar school kan ik niet echt meepraten.

  1. Ja ik denk dat het gemak van kant en klaar en onwetendheid over hoe je het zelf kunt maken mensen met extra kosten opzadelen. Maar ik haal wel chips hoor. Heerlijke ribbel chips van 79 cent bij de AH. Kant en klaar maaltijden koop ik zelden. Ik vind ze eerlijk gezegd helemaal niet zo lekker. Veel te zout. En zelf een maaltijd maken kan vaak in dezelfde tijd gebeuren als het opwarmen.

 2. Ik snap ook echt niet waarom mensen regelmatig croissants of wit brood kopen, het is meestal duurder en ongezonder, maar daarnaast moet je er ook meer van eten om verzadigd te zijn. Een mars zorgt niet voor een vol gevoel, fruit of worteltjes of iets dergelijks wel!

  Ik zou de stelling zelf anders willen stellen: Onbewerkt eten is goedkoop, gezond en voedzaam.

  1. Nou Truus, ik vind een croissantje met koffie wel erg lekker. Maar wit brood dan weer niet. Het vult niet, dat ben ik helemaal met je eens. Maar je hebt helemaal gelijk. Onbewerkt eten is goedkoper, gezonder en voedzamer. Maar een mars hmm… super ongezond maar zullen we het maar houden op quilty pleasures

 3. Lust ik niet, loste ik zo op..De kinderen mochten meehelpen een eetlijst maken. Als zij niet te vaak de drie P’s inzetten(pizza patat pannenkoek) zette ik geen andijvie hutspot en warme paprika op de lijst, de dingen die zij niet lustten. De rest was eten, voedsel, om van te groeien.
  Overigens helpt een moestuin ook enorm tegen gezeur aan tafel. Dochter had op haar twaalfde al een eigen moestuin en wist hoeveel energie er zat in eten…die wilde zelf dus ook geen commentaar horen.

 4. Ook wij hebben jarenlang op bijstandsniveau geleefd en ik kan zeggen dat gezond eten weinig met geld en alles met keuzes te maken heeft!

 5. Wij zitten niet in de schuldsanering maar we hebben het tijden wel echt heel krap gehad door baanverlies ed. Gezond eten stond altijd op nummer een voor ons/mij. Weten waar je wat koopt is al heel belangrijk/kan veel schelen. Onze zoon eet elke dag 2 a 3 stuks fruit, 2 handjes rauwkost en groenten bij het avondeten. Zelfs toen we elke cent moesten omdraaien. Ik heb nog nooit snoep in zijn trommel gedaan, zou niet weten waarom. Overigens vindt onze zoon (en de tweede lijkt het tot nog toe ook heerlijk te vinden) groenten en fruit juist lekker, misschien dat dat scheelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.