Goedkoop barbecueën, mijn tien tips

Goedkoop barbecueën is mogelijk tien tips

Goedkope barbecue doet het uitstekend
Goedkope barbecue doet het uitstekend

Ik heb vaak gebarbecued. Althans ik heb vaak aan tafel gezeten en mijn bordje door mijn man laten opscheppen. Want net zoals negen van de tien huishoudens is deze rol ook in mijn gezin, traditioneel aan mijn man toebedeeld. Mijn man bediend de barbecue en ik kan het niet. En ik weet heel zeker dat ik het nooit ga leren. Daar ben ik willens en wetens, te onhandig voor. Ik heb laten zien dat ik niet de attentie waarde heb die je daarvoor nodig hebt. Als ik het doe ligt het vlees er net iets te lang op en brand het aan, of  de vlammen slaan te hoog op.  Soms moet je het een beetje handig spelen. Stel je voor dat ik dat ook nog kan doen. Naast boren, timmeren en plamuren. Nee, hoor ik vind het prima dat deze taken zo helder en traditioneel zijn verdeeld. Laat mij maar genieten van een barbecueënde man. Ik moet dan wel weer bekennen dat de voorbereiding van de maaltijd wel mijn verantwoordelijkheid ligt. Ik maak de sausjes, de salade en ik marineer het vlees. Vroeger, en dat is in mijn geval voor de schuldsanering deden we het met regelmaat. Dit jaar nog maar twee keer gedaan. En dat kwam omdat ik net iets teveel had ingekocht. Ik vond het eigenlijk te duur en ik wil wat minder vlees eten. Toch kost mijn manier van barbecueën niet zoveel. Mijn tips om goedkoop te barbecueën.

  1. Zorg voor een maagvulling naast het vlees. Dat kan stokbrood zijn of friet of natuurlijk een salade
  2. Zorg voor sausjes. Mijn kinderen hadden vaak hun buik al vol aan de sausjes met stokbrood. Zelf moet ik me ook inhouden om daar niet teveel van te eten.
  3. De diepvries hamburger waren favoriet bij mijn kinderen. Als ook de worstjes.
  4. Ik barbecue met schouderkarbonade of speklappen. De speklappen zijn als ze eerst gemarineerd zijn een heerlijkheid. Wel vet natuurlijk maar wel heel erg lekker.
  5. Maak de sausjes zelf. Ik gebruik altijd een basissaus die ik naar smaak maak met verschillende kruiden. Basissaus: Doe drie eetlepels mayonaise met 100 ml. yoghurt bij elkaar. Voor knoflook saus doe ik er twee teentjes knoflook, peterselie en peper bij. Kerriesaus: doe er gemberpoeder of gembersiroop en kerrie bij en eventueel wat bouillonpoeder.
  6. Maak je eigen saté. Dit is echt niet veel werk en doordat je het zelf doet kun je de vleespartjes kleiner maken als gewoonlijk. Het vlees (schouderkarbonade) marineer je eerst in een kopje, ketjap Manis, een fijngesneden ui, drie tenen fijngeknepen knoflook, wat water en peper of sambal. Niet vergeten de stokjes eerst in het water te weken.
  7. Serveer je eigen gemaakte saté saus. Daar kun je de goedkoopste pindakaas voor gebruiken. Kant en klare saté saus is wel goedkoper. Maar deze maagvulling is veel lekkerder.
  8. Gebruik een kleinere barbecue. Hiermee bespaar je op houtskool. Wij hebben een zeer kleine barbecue gekocht van tien euro. En die doet het uitstekend en bespaart veel houtskool. De hele avond hebben we met deze kleine barbecue gedaan. En eigenlijk hadden we nog langer door kunnen gaan.  Je hebt dus echt geen dure grote barbecue nodig.
  9. Gebruik een menging van houtskool en briketten. De houtskool gaat sneller aan de briketten gaan langer mee.
  10. Let op waar je de houtskool en briketten en aanmaak blokjes koopt. Bij de Praxis ( waar we de uitstekende kleine barbecue hebben gekocht) lagen de aansteekblokjes van Weber voor 3 euro. In Duitsland kocht ik deze blokjes voor 0,79 cent.
Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.