Hulp en steun in de schuldsanering

Als je eindelijk in de schuldsanering zit zijn er jaren voorbij gegaan. Vanaf het moment  dat we het besluit namen dat we de schuldsanering in wilden verliepen  er twee jaar.  De verkoop van ons huis was het grootste struikelblok. Dat is uiteindelijk door de bank verkocht met nog meer verlies als we dachten. Maar dat was ook niet meer erg, veel schuld of nog meer schuld maakt niet meer uit voor het schuldhulpverleningstraject.

Pas nadat het huis verkocht was konden we serieus aan de slag met de gemeente. In eerste instantie kom je terecht in de stabilitsatiefase. Al je vaste lasten worden bij elkaar opgeteld  en aan de hand daarvan wordt er een berekening gemaakt van het vrij te laten bedrag. Dit vrij te laten bedrag is het bedrag wat je overhoud als al je vaste lasten en je leefgeld zijn opgeteld. In eerste instantie heb je buiten het geld voor de vaste lasten,  zeventig euro per week om mee rond te komen. In deze periode wordt elke bankafschrift gecontroleerd en bekeken of je wel met je geld om kunt gaan. Dat wil dan zeggen om kunt gaan met die zeventig euro per week. Het geld dat je overhoud, wat niet valt onder het vrij te laten bedrag gaat naar de schuldeisers. Na de schuldsanering wordt dit gespaarde bedrag verdeeld over de schuldeisers.

Pas na deze fase worden de schuldeisers aangeschreven en een voorstel tot betaling gedaan. Dat is  een percentage van de schuld.Onze schuld is zo hoog dat het onmogelijk was om het hele bedrag af te lossen. Het voorstel van de gemeente aan de schuldeisers  is gebaseerd op het geld dat overblijft als de vaste lasten en leefgeld zijn berekend.  Wij hadden heel veel geluk. We hadden maar drie schuldeisers en die gingen akkoord met het voorstel van de gemeente. Dit bespaarde veel stress en tijd. Doordat ze akkoord gingen is  ons een gang naar de rechter bespaard gebleven. Dat zou kunnen inhouden dat er zomaar een jaar kan bijkomen voordat je eindelijk in de schuldsanering zit. De rechtzaak die dan komt is een verzoek voor de WSNP( wettelijke schuldsanering natuurlijke personen). De rechter moet dan bepalen of je daar recht op hebt en die rechtzaak kan weer lang gaan duren.

Nu zitten we er al ruim een half jaar in. Eigenlijk vanaf het moment dat de gemeente ons inkomen op de derde rekening binnen kreeg en daarvan geld reserveerde voor de schuldeisers. Gedurende de komende jaren blijft de gemeentelijke controle natuurlijk bestaan. Bankafschriften worden gecontroleerd op onregelmatigheden en er blijft een verplichting tot vermeerdering van inkomen bestaan.

Maar de constructie die de gemeente Venray heeft gekozen vind ik heel prettig. Je krijgt je inkomen minus geld voor de schuldeisers elke maand binnen en daar heb je het mee te doen. Hiermee behoudt je de regie over je geld en kan het niet gebeuren dat de gemeente door een stomme fout je vaste lasten niet betaald. Ook die verhalen heb ik gelezen.

 

 

Email this to someoneShare on Facebook

2 gedachten over “Hulp en steun in de schuldsanering

  1. Ontzettend goed en dapper dat je op deze manier een inkijk geeft in het leven van een gezin in de schuldsanering. Dit kan mensen de stap zetten om open en eerlijk te zijn over hun huidige positie.
    Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.