Jongeren met schulden depressief

Jongeren met schulden depressief: zelfdoding onder jongeren neemt toe.

Hoe je in de schulden bent gekomen doet er niet toe. Maar het effect van het hebben van schulden is voor iedereen hetzelfde. Het tast je welzijn aan. Daarmee bedoel ik dat je gezondheid er op achter uit gaat. De stress die gepaard gaat met schulden houden je uit de slaap. En slecht slapen tast je humeur aan. De spanningen hebben effect op de relatie met je huisgenoten. En ga zo maar door. Je kunt zelf wel invullen wat het effect van jouw schulden op jouw levensplezier is. Depressiviteit ligt op de loer.

Nu ik in de schuldsanering zit is veel van de spanning van mijn schouders afgegleden. Ik maak me geen zorgen over de verkoop van mijn huis. Ik heb mijn voormalige levensstandaard los gelaten. Ik ben niet meer bang voor de postbode want ik heb geen angst meer voor aanmaningen of deurwaarders.

In de schuldsanering voelt goed

Ik heb mijn uitgave patroon drastisch aangepast. Ik koop geen kleding want ik wil de negen maanden die ik nog heb te gaan doen met wat ik heb. En ik heb nog genoeg. Ik doe het met het weekgeld dat ik met mezelf heb afgesproken. En als dat op is koop ik geen lekkers meer en graai in mijn voorraadkast of daar niets meer in ligt. En is dat op ja,… dan eet ik heel eenvoudig. Cadeaus zijn goedkoop en klein,  of ik maak het zelf.

Maar veel belangrijker is dat ik door mijn openheid over mijn situatie het makkelijker heb gemaakt. Niemand verwacht van mij grootste cadeaus of dure taarten op een feestje. Door mijn interview over mijn schuldsanering in “Plus Magazine” wisten de leden van het koor waar ik belangstellend kwam kijken van mijn situatie. Uit zichzelf hebben zij mij een korting gegeven op mijn lidmaatschap. Zo kon ik wel lid worden. Zo heb ik ongelofelijk lieve mensen om me heen die mij trakteren op etentjes en koffie. Ik kan het niet laten om dan te zeggen”zodra ik uit de schuldsanering ben, trakteer ik jou”. Krijgen voelt nog best lastig.

Jongeren met schulden: toename zelfdoding

Het hebben van schulden kan je zeer ongelukkig maken. Dat wist ik natuurlijk al lang. Ik heb dat zelf ook ervaren. Ik was ook depressief toen ik in de vreselijke situatie zat die vooraf ging aan de schuldsanering. Dat dit zeer ernstige vormen kan aannemen is mij weer duidelijk geworden op een familie feestje. Daar vertelde een familie lid van mij dat hij ( werkzaam als uitvaartverzorger) een toename  ziet van zelfdoding van jongeren met schulden. Daar schrok ik toch erg van. Dat kunnen we als samenleving toch niet toe laten. Jongeren in de begin fase van hun leven zo ongelukkig laten zijn. En dat ze dan als enige uitweg zelfdoding zien.

Laat schaamte los:

Zit jij in de situatie dat je schulden je benauwen? Zoek dan hulp. Niet morgen maar nu! Als je hulp zoekt wees dan trots op jezelf. Hulp zoeken is geen blijk van zwakte maar van kracht. Dan ben je namelijk heel goed bezig. Je vertoont daadkracht en zorgt goed voor jezelf. Praat over je schulden in eerste instantie met je ouders, een leerkracht op school. Er komt echt een einde aan deze rot tijd waar je in zit. Er zal altijd een oplossing gekozen worden. En.. moet je in de schuldsanering. Dat is helemaal niet erg. Zie dat dan maar als een opstap naar een betere toekomst en als een leertraject. En het maakt niet uit of het jouw schuld is of niet. Maar blijf niet alleen piekeren want met een ander kom je tot andere oplossingen.

https://www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie/

https://schuldhulpmaatje.nl/

Hulp bij schulden

Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.