opgroeien in armoede

brothers-457237_1920Twintigduizend kinderen  in Limburg

Dat betekend dat een op de acht kinderen  die opgroeien in Limburg leven  in een gezinssituatie  waar er bijna geen geld is voor kleding, buitenschoolse activiteiten of andere extra’s. Dat is een onvoorstelbaar groot aantal kinderen. Ik zou ze niet in mijn straat kunnen hebben want dat past niet.

Zoveel kinderen die opgroeien met ouders die gestrest zijn. Die dagelijks zorgen hebben om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Die ouders hebben daar meestal geen schuld aan. Het zou iedereen kunnen overkomen. Vandaag worden er weer 150 mensen ontslagen bij ING. Dat betekent voor al deze mensen een verminderd inkomen. Lukt het ze niet een baan te vinden, (wat helemaal niet onvoorstelbaar is in deze tijd) dan volgt er uiteindelijk de bijstand. Want bedenk je dat het armoede achter iedere deur in de straat kan plaats vinden. In elke wijk, in ook in de duurdere wijken.

Dan krijg je te maken met een inkomen dat te vinden is  in  onderstaande tabel.

Gezinssituatie Norm Hoogte van bijstandsuitkering
 Gezin  100% van netto minimumloon  1.336,42 euro per maand
 Alleenstaande ouder  70% van het netto minimumloon  935,49 euro per maand

Dat is natuurlijk heel weinig. Het duurt een tijd voordat de  leefsituatie is  aangepast aan het inkomen. Het huis waarin je woont past bij het inkomen dat je had. Dat is vaak niet afgestemd op een bijstandsuitkering.

Bij mij was dat duidelijk niet het geval. Ik kreeg op een gegeven moment een bijstandsuitkering. Maar mijn hypotheek was zonder de belastingaftrek al 1200 euro. Mijn gehele bijstandsuitkering zou al op gaan aan de hypotheek. Dan had ik niet eens mijn eten betaald en was mijn geld alweer op.  Mijn achterstanden in betalingen gingen daardoor razendsnel omhoog. De schuldsanering was onvermijdelijk. Op zo’n moment leefde ik ook in armoede en mijn kinderen ook. Het is in mijn ogen niet het gebrek aan geld waar je kinderen het meeste last van hebben. Ze hebben last van jouw stress. Ze maken zich zorgen om je gezondheid. Zijn bang voor hartaanvallen en andere enge ziektes die stress gerelateerd zijn. Leuk is het niet voor hen om te zien dat klasgenoten veel meer leuke dingen kunnen doen. Maar ook daar zijn oplossingen voor Stichting Leergeld, ruilkringen, tweedehands  spullen, praten met de schoolleiding. Bedelen bij familie. En dan uiteindelijk vertellen mijn kinderen mij dat ze het meest tevreden zijn dat er nu ik in de schuldsanering zit, er geen spanningen meer zijn en we weer gezellig bij elkaar zitten. Of voor 1 euro koffie drinken bij de HEMA. Het gaat uiteindelijk om de veerkracht die je uitstraalt en dat je naar de kern van het leven kunt gaan. Het is niet het belangrijkste om de een dure broek te hebben. Kleding is ook leuk als het goedkoper is. Dat hebben mijn kinderen geleerd. Om te gaan met minder geld. Ze hebben geleerd dat je daarmee niet minder bent.  Maar dat het niet gemakkelijk is en dat je daar gespannen en verdrietig van wordt dat onderschrijf ik.

Het artikel in de Limburger is digitaal te lezen. Voor vier weken kun je gratis een digitaal abonnement nemen.

Tip:  weten wanneer ik weer een bericht plaats:  Meld je aan op mijn facebookgroep:https://www.facebook.com/groups/1466130867028916/
http://www.limburger.nl/cnt/dmf20160525_00020611/armoede-geen-geld-voor-speelgoed-of-vakantie
http://www.leergeld.nl/

 


Email this to someoneShare on Facebook

4 gedachten over “opgroeien in armoede

  1. wij hebben als gezin jaren geleefd van dit inkomen, en prima rond kunnen komen. mét koophuis, mét vakanties en mét auto. Sommige mensen leven ongemerkt al boven hun stand wanneer ze ‘rondkomen’ begroten op ‘het hele inkomen op verbruiken’. Echt rondkomen betekent dat je over houdt, ruimte hebt voor tegenslagen, voorbereid bent op inkomensterugval, financiele ruimte inbouwt om je zaken te kunnen regelen… ik doel niet op ‘eigen schuld’, maar meer op een maatschappelijk probleem van hoe er omgegaan wordt met inkomsten. We zouden allemaal bewuster met de inkomsten om moeten gaan, en niet pas als het al te laat is… maar helaas zie ik vooral een cultuur van lenen en ‘financieren’, waarin sparen voor sukkels is 🙁

    1. Sparen is niet voor sukkels! Ik ben met je eens dat er een tendens was dat de sky de limit was. Dat is inderdaad een maatschappelijk probleem. Financiële planning maken waarbij er ook rekening gehouden wordt met tegenslagen is heel belangrijk. Ik blijf mezelf herhalen maar ik vind het wel belangrijk om te zeggen dat big spending gedrag niet altijd de reden is voor schuldsanering. Als je een daling van het inkomen door werkeloosheid dan kun je je daar niet op aanpassen. Als voorbeeld kan ik mijn eigen situatie geven want ik kan niet voor anderen spreken. Maar het inkomen dat we kregen ( bijstand) was net zoveel als we aan hypotheek moesten betalen. Daar kun je je echt niet op voorbereiden. Nu een huis kopen zou geweldig zijn. Dan hadden we voor het zelfde huis nog minder hoeven betalen dan ik nu voor het flatje betaal. Maar ja, liever koekjes kun je niet krijgen. En toen moesten we roeien met de riemen die we hadden. En ja, we hebben een huis gekocht dat paste bij het inkomen van mijn man. Maar zou je altijd rekening moeten houden met werkeloosheid als je een huis koopt?

  2. Dat is zeker geen vetpot maar hier komen de toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag en kindertoeslag) nog bij, toch? Mocht je in een huurhuis van ongeveer 500 euro wonen en voor 2 volwassenen zorgtoeslag krijgen komt er zo 250 á 350 euro bij en dan nog de kindertoeslag! Nog geen vetpot denk ik maar scheelt toch weer enkele honderden euro’s. Hoe dat in de schuldsanering gaat weet ik niet….

    1. Als je in de schuldsanering zit ben je verplicht alle toeslagen aan te vragen. Het bedrag dat dan binnenkomt gaat volledig naar de schuldeisers maar wel volgens richtlijnen die omschreven zijn. ://www.bureauwsnp.nl/binaries/content/assets/wsnp/vtlb/vtlb-rapport-januari-2016-.pdf, Daardoor kun je ervoor zorgen dat jouw vrij te laten bedrag groter wordt. De toeslagen kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw vrij te laten bedrag vergroot wordt doordat er meer mogelijk is zodat er nog iets voor de schuldeisers over blijft. Als je bijvoorbeeld geen werk hebt en van een bijstandsuitkering moet leven zal er van dat bedrag altijd gespaard moeten worden voor de schuldeisers. Is jouw inkomen door toeslagen vergroot dan heeft dat dus ook voordelen. Bij extra’s voor jouw kind ( leergeld) kan het helemaal voor het kind besteed worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.