Optellen en aftrekken van uitgave en inkomsten!

Feiten en cijfers van schulden en achterstanden

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het grote optellen en aftrekken van inkomsten en uitgaven is voor een grote groep mensen onlangs een serieuze bezigheid geworden. In Nederland zijn recent weer honderden mensen hun baan kwijtgeraakt. Dat betekend een groot inkomensverlies. Op de lange termijn zal dat verlies van inkomens steeds groter worden. In eerste instantie een ww-uitkering waardoor je dertig procent van je inkomen kwijt bent. Na deze periode wordt het nog lastiger om rond te komen. Lukt het je niet om een baan te vinden dan kun je zelfs in de bijstand raken.

En wat dan. Als jij in de bijstand komt kun je dan nog je vaste lasten betalen? Dat is als je een koophuis hebt met een kleine hypotheek geen probleem. Goedkoper kun je niet wonen. Maar heb je dat niet dan kom je al gauw in de problemen.

Je hebt er persoonlijk natuurlijk niets aan maar het is wel goed om te weten dat je geen uitzondering bent.

Uit het onderzoek Geldzaken in de praktijk (2015) blijkt dat 37% van de Nederlandse huishoudens het afgelopen jaar met een of meerdere betalingsachterstanden te maken heeft gehad. Uit dit onderzoek blijkt ook, dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen nagenoeg gelijk is aan 2012, maar dat de oorzaak van de problemen verschuift. In 2012 was de belangrijkste reden dat men nalatig is geweest. In 2015 was de  belangrijkste reden voor financiële problemen, dat men niet in staat was om de rekeningen te betalen vanwege hoge vaste lasten of hoge zorgkosten. En dit soort betalingsproblemen zijn moeilijker op te lossen dan problemen die ontstaan door nalatigheid.

Als je bang bent om geen werk meer te vinden en je voorziet daardoor problemen met betrekking tot betalen van je vaste lasten, ga dan nu daar op rekenen. Schroef je vaste lasten nu al naar beneden. Wacht daar niet mee. Heb je kans op werk maar heb je het nog niet wees dan ook zo verstandig om nu te bezuinigen. Bezuinigingsmaatregelen duren een tijdje voordat je het profijt ervan hebt. Van een heleboel zaken ben je niet zomaar af. Bijvoorbeeld abonnementen hebben een opzeggingstermijn. Die uitgaven zijn niet zomaar van je conto.

Hoe doe je dat snel:

  1. alle abonnementen de deur uit
  2. maak een weekbudget
  3. Pin niet meer maar doe het met je eenmalige gepinde weekbudget
  4. maak budgetten voor kleding, uitjes etc.
  5. koop geen impuls aankopen meer
  6. bereid alle maaltijden zelf. Geen afhaalmaaltijden meer
  7. Beperk de uitgave aan kado’s. Een klein kado is ook leuk
  8. Realiseer je dat het bezoeken van je vriendin aan de andere kant van Nederland nu even niet kan
  9. laat de auto zoveel mogelijk staan
  10. maak er een sport van.

 

Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.