opzeggen bedrijf schuldsanering

Opzeggen eigen bedrijf interview AD

Opzeggen bedrijf en interview in AD rondom

Ik maak wel leuke dingen mee omdat ik schrijf over de schuldsanering. Vorige week een interview afgegeven aan een journalist van Algemeen Dagblad. Het onderwerp was de verplichting om te stoppen met je bedrijf als je in de schuldsanering terecht wilt komen. Daar heb ik al vaker overgeschreven. Ik vind die verplichting een vorm van broodroof. Het is namelijk zo dat ik voor het maken van de designs geen kosten hoef te maken. Ik heb alle voorwaarden en tools om die designs te maken al in huis.

Zojuist stapt de fotograaf naar buiten

Dat AD het een serieus onderwerp vind blijkt wel dat ik een heuse foto shoot achter de rug heb. Zelf meegedacht en we  kwamen erop om een foto te maken van mij boven op een door mij ontworpen tapijt. Mijn laatste tapijt dat ik nog over heb. Ben benieuwd welke foto het gaat worden. Heb nog pijn in mijn nek omdat ik krampachtig naar boven moest kijken. Wel eng hoor die grote lens die mij aanstaarde. Moet ik lachen, niet lachen? Het is een serieus onderwerp. Maar ja, volgens mij wordt het een lachende foto. Het is tenslotte de bedoeling dat ik niet verslagen op de foto kom. Want ik ben nog steeds een designer. Maar ik moet wel zeggen dat ik het lastig vind als mensen vragen aan mij. Wat doe jij voor werk. Eh… ik zit in de schuldsanering en ik was designer. Of ben ik het nog steeds?

Kosten van mijn bedrijf minimaal

De gedachten is dat het kosten met zich mee brengt om een bedrijf te hebben. Maar die maak ik in principe niet. Ik zou zelfs volledig digitaal kunnen werken. Daardoor zijn er ook geen kosten zoals reiskosten om naar een klant toe te reizen. Je mag niet in geschreven staan bij de kamer van koophandel. Er is geen serieus bedrijf die zaken met je wilt doen zonder dat. En tot dat de crisis in de tapijtindustrie toesloeg had ik een goede boterham aan de verkoop van designs. De ombuiging naar een ander marktsegment heb ik niet meer kunnen maken.

Kan ook anders

Mijn standpunt is dat elke euro die je verdiend er 1 is. Ik ben daar niet alleen in. In Breda hebben ze in 2016 het initiatief genomen om een project aan te gaan waarbij mensen in de bijstand een bedrijf konden opzetten. Ze noemen het scharrelondernemers. De verdiensten die er gemaakt worden vloeien terug in de kas van de gemeente en daar wordt de uitkering van betaald. Als ik aan zoiets mee had kunnen doen had ik mijn bedrijf weer op kunnen bouwen.  Ik had kunnen proberen een nieuw klantenbestand te maken. Door mijn naam onder de aandacht te houden. Nu is mijn bedrijf morsdood. Mijn bedrijf opzeggen heeft  werkeloosheid tot gevolg. En ik heb echt honderden sollicitatie brieven de deur uitgedaan.

Niet getreurd

Het is niet alleen vreemd dat dit zo moet maar ook verspilling van talent. Het is natuurlijk wel triest om te beseffen dat ik werkloos ben doordat ik geen passend cv heb voor de huidige arbeidsmarkt. En buiten dat. Schijnbaar ben ik ook  te oud om te werken. Maar ik was echt goed in mijn werk. Dus na de schuldsanering ga ik er weer tegenaan. Dan is het weer zo dat elke euro die ik verdien er 1 is. Dit kan ook uitstekend omdat mijn man een baan heeft. De inkomsten die ik genereer zijn mooi meegenomen. En alles is beter dan op de bank zitten. Ik heb nog zeven maanden te gaan en dan ben ik eruit. Ben benieuwd welke mogelijkheden er dan zijn. En ja, ik kan nu alvast voorbereiden op de tijd dat ik mijn schone lei heb.

https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/radar-extra-staat-stil-bij-werkloosheid-onder-vijftigplussers/

 

Email this to someoneShare on Facebook

7 gedachten over “Opzeggen eigen bedrijf interview AD

 1. Zat ik (ondernemer) Maandag al met verbijstering te kijken naar het item in Jinek waar een schoolverlater met 0 ervaring maar mét behoud van bijstand, nota bene part time!! een “bedrijf” kon beginnen.. “wat goed bij haar past”.. “wat ze leuk vind om te doen”….als experiment, 2 jaar!
  Kon ze in ieder geval de huur blijven betalen!

  Lees ik vandaag úw verhaal: een ervaren onderneemster, met een netwerk, die waarschijnlijk weer snel voldoende omzet maakt om daar een inkomen uit te halen om uit de schuldhulp te komen maar die een bedrijf moet beëindigen??

  Te bizar voor woorden!

  Ik zou ze bij de schuldhulpverlening maar eens met die uitzending om hun oren slaan zodat ze ook voor u zo’n experiment “op maat” op zetten wat tenminste wél een kans van slagen heeft.

 2. Dag Aafke, soms denk ik dat Nederland gek is geworden. Zowel als je in de WW zit of in de bijstand of SHV. Inderdaad laat mensen heel veel bij bijverdienen, zo kunnen ze inderdaad de schuld aflossen en weer loskomen van deze instanties. Ik denk dat veel ambtenaren niet weten hoe Nederland BV werk, ze kunnen alleen maar regels volgens en niet anders denken. Zie het stuk van Jos hiervoor, natuurlijk is dit ook een bedrijf waar brood op de plank moet komen en terecht. ik zou bij Jos maar eens teakin gesprek aanvragen. En dan gewoon boter op je hoofd en de SHV maar eens confronteren met hun vergissing. Heel veel succes.

 3. Als bedrijf houden wij ons bezig met schuldhulpverlening en hebben ons gespecialiseerd in schuldhulpverlening aan ZZP-ers. Er is wettelijk gezien geen verplichting om het bedrijf te stoppen bij een aanvraag SHV. Helaas weten veel ondernemers niet de juiste weg te bewandelen binnen hun gemeente. De gemeente is verplicht om zelfstandigen te ondersteunen, maar neemt de afdeling Schuldhulpverlening vaak de kortste route en word er overgegaan tot beëindiging en saneren. Wij vinden het juist belangrijk om zoveel mogelijk ZZP-ers hun eigen inkomen te laten verdienen. Vaak is hiervoor een tijdelijke ondersteuning in inkomen of begeleiding voldoende om hem/haar er weer bovenop te helpen.

 4. Is wel raar dat je je bedrijf moet opgeven voor een schuldsanering. Regelgeving is wat dat betreft echt krom. Is er geen manier om je bedrijf “hobby- matig” voort te zetten? óf als free-lancer? Je verdiensten min aftrekposten op te geven als zijnde resultaat uit overige werkzaamheden voor de inkomstenbelasting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.