Duurzaam leven is zuinig leven

2dQaNEO 459807381_d3a1cb15bd_b

Duurzaam leven is leven met aandacht

Elke eurocent wordt door jou bewust besteed. Daar doe je moeite voor want je hebt er niet veel van.  Gelukkig zijn er met jou heel veel mensen die dat ook doen. In Nederland heeft een op de vijf gezinnen een geldprobleem. Dat zijn ongelofelijk veel mensen die het zuinig aan moeten doen. In het verleden waren dat vaak mensen die naast geen werk ook een of ander psychisch probleem hebben waardoor ze langdurig met weinig inkomen te maken hebben. Tegenwoordig komen schulden ook bij de hogere inkomens voor. Debet daaraan kan het bestedingspatroon zijn. Abonnementen, clubs luxe uitgave zoals kapper, schoonheidsspecialist of uit eten gaan. Deze mensen hebben te maken gehad met een inkomensdaling en konden hun uitgave daar niet op afstemmen.

Misselijk van programma’s als dubbeltje op zijn kant

Natuurlijk is het zo dat mensen door hun gedrag in de financiële problemen komen. Niet bewust in het leven staan. Geen inzicht hebben in wat je precies uitgeeft. Geen kijk hebben op waar en hoe je je geld moet besteden. Vaak zit daar een emotioneel probleem onder. Staat het teveel uitgeven gelijk aan troosten. Wat ik kan begrijpen. Maar het merendeel van de mensen die geldproblemen hebben hebben dit doordat ze hun baan verliezen. Het inkomensverlies is dan zo groot dat de betaling van vaste lasten in gevaar De hypotheek, verzekeringen en bijvoorbeeld alimentatie kan niet niet betaald worden omdat een uitkering een fractie van het voormalig inkomen is geworden. Bij mij is dat ook het geval geweest. Als je in een klap van een hoog salaris naar een bijstandsuitkering valt dan kun je natuurlijk je hypotheek van 1500 euro niet meer betalen. Wij hadden dan ook nog een alimentatie verplichting van 2500 euro netto in de maand.  De achterstanden lopen dan razendsnel op. De programma’s als “dubbeltje op zijn kant”en “uitstel van executie,  of koopverslaving”, laten steeds weer de mensen zien die in hun uitgave patroon grote fouten maken. Deze programma’s gaan niet over de gemiddelde mens.  Ik begrijp dat er met deze mensen nog eer te behalen is. Doordat ze fouten maken kun je ook laten zien dat ze nog kunnen verbeteren. En daarmee kun je de kijkers van deze programma’s nog iets leren. Waardoor het een spannend en interessant programma blijft. Maar als je die fouten allemaal niet maakt. Je draait al elk dubbeltje om Je hebt alle luxe uit je leven geschraapt. Wat kun je dan nog doen? Je kunt duurzaam leven.

Leren van de ervaring van anderen

Van de tv programma’s kun je leren wat je niet moet doen. Je kunt blij constateren dat het bij jou nog niet zo slecht gaat. Maar je wilt verder leren. Hoe kun je nog zuiniger leven?  Gelukkig wordt er tegenwoordig door een heleboel mensen nagedacht over hoe we op deze aardbol verder moeten leven. De grondstoffen raken op. Toch  hebben we met zijn allen veel te veel spullen. Het is van belang dat we duurzamer gaan leven. Dus spullen opnieuw hergebruiken. Kapotte zaken repareren.  Inmaken, zelf een groentetuin aanleggen. We kijken anders naar hoe we omgaan met onze spullen.  Er zijn tal van ruilkringen en sites op Facebook die het hebben over minimaliseren en consuminderen. Maar ook over zuiniger leven. Met duurzaam leven kun je nog zuiniger zijn. Het zijn inspirerende site’s waar nog wel een heleboel van te leren valt.

http://www.bewustverbruiken.be/artikel/de-piraminder

 https://www.facebook.com/groups/557939194274690/

http://repaircafe.org/

 

 

http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2015-02-06/808993/hogere-inkomens-steeds-vaker-schulden#.VtVmsPnhC70

Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.