Schuldgevoel en schaamte in de schuldsanering

mask-1027228_1920

Schaamte en andere onnodige emoties

Laat je schaamte en schuldgevoel los. Makkelijker gezegd dan gedaan daar weet ik alles van. Toch is het wel verstandig.  Gevoelens van schaamte en schuld kunnen een enorme ballast zijn om met je mee te dragen. Als je je gaat schamen voor jouw schulden en de schuldsanering waar je mogelijk in zit, dan ontken je jezelf. Door je schulden heb je namelijk zorgen die je hele dag kunnen vullen. Als je net wakker bent is het eerste waar je aan denkt , “hoe kom ik deze dag door”. Wie kan ik betalen en wie moet ik direct betalen? Zo meteen moet ik dat telefoontje maar gaan doen en weer een smeek verhaal gaan houden. Je kunt niet meer meedoen met groepsactiviteiten van familie en vrienden. Want jouw portemonnee laat dat niet toe. Sociale isolering ligt daarmee op de loer. Niemand vind het leuk om toe te moeten geven dat het rondje op het terras niet meer kan. Dat de cadeaus kleiner zijn geworden omdat je het niet meer kunt betalen. Jouw gedrag naar vrienden en familie is veranderd door jouw financiële situatie. Dat merk jezelf natuurlijk als eerste. Maar jouw omgeving merkt het ook. Hoe krampachtig je dat ook probeert te verbergen.

Ontken jezelf niet

Pas op dat jouw terugtrekken uit financieel belastende activiteiten niet uitgelegd gaat worden als een persoonlijke afwijzing. Zet een stap vooruit en leg uit en welke situatie je zit. Dat hoeft helemaal niet tot in details. Maar kan eenvoudig door te zeggen. “Ik ben door omstandigheden in de schuldsanering terecht gekomen. Heel vervelend maar ik kan daardoor niet veel meer besteden”Je merkt vanzelf wel of mensen wat meer willen weten. Mijn ervaring is dat door er over te vertellen mensen meer begrip krijgen. En ik vind het ook prettig dat ik begrip krijg. En vergeet vooral ook niet te vertellen dat je super gestrest was of bent door de situatie waarin je zit. Ook dat zullen familie of vrienden gaan merken. Ook ik kon en soms nog wel eens overreageren omdat ik zo gespannen ben geraakt door alle zorgen. Sorry nog daarvoor lieve vrienden en familie. Stop echt met onnodige schaamte gevoelens. Iedereen kan in de schuldsanering terecht komen. Daar kies je toch niet voor. Heb jij er dan niet alles aan gedaan om het te voorkomen? Waarschijnlijk wel. En ja, ook ik kom mensen tegen die het niet snappen. Waarvan ik het vermoeden heb dat ze op me neerkijken. Daar sluit ik me dan maar voor af. Ik bedenk me dan dat zij niet beter weten. En dat ik me door die mensen niet naar beneden moet laten spelen. Want ik heb wel respect voor mezelf en hoe ik heb gevochten. En dat doen schaamte gevoelens met je het haalt het respect voor jezelf naar beneden. En dat is zo onnodig.

Schuldgevoel weg ermee

mask-1027229_1920

Ook zo’n onnodige emoties. Het al bekende schuldgevoel. Ook daar heb ik last van gehad en soms steekt het nog wel eens de kop op. Met name als ik de kinderen niet kan geven wat ik zal willen. Maar het slaat nergens op. Als je fouten hebt gemaakt of bewust stom gedaan heb voel je je natuurlijk schuldig. Dan kun je schuld hebben aan de situatie. Maar heel vaak voel je je schuldig om iets wat jezelf niet in de hand hebt gehad. Verlies van werk is heel vaak niet je eigen fout. Moet je je dan schuldig voelen? Dat is toch absurd. En toch voel je je dan schuldig. Jouw situatie is vaak door overmacht bepaald. Schuldgevoelens verlammen eerder dan dat het je aanzet tot actie. En het is daarom heel belangrijk dat je goed nadenkt waar jouw schuldgevoelens vandaan komen. Zijn het reële gevoelens? Met andere woorden heb jij echt schuld aan de situatie? Of zijn het gevoelens die niet passen bij de werkelijke situatie. Bijvoorbeeld; Je bent in de schuldsanering terecht gekomen door baan verlies. Die baan ben je kwijt doordat er een economische crisis is en er werk verloren is gegaan. Is het dan terecht dat jij je schuldig voelt? Nee natuurlijk niet. Je hebt gewoon pech. Weg met die schuldgevoelens dan. Je zult dan wel verdriet voelen maar die verlammende schuldvraag is van je rug af. En als je wel schuldig bent aan jouw financieel situatie dan kun je dat erkennen en je gedrag veranderen. Je schuldig voelen heeft dan zin gehad omdat je daardoor je gedrag hebt kunnen veranderen. Maar dat moet ook niet eindeloos duren. Erken bewust je fout, doe er wat aan en denk, “dat heb ik fout gedaan maar gelukkig doe ik het nu anders”. Fouten maken we allemaal. De een met geld de ander op een ander vlak. Stop met schuldig voelen. Erken je fout en ga verder.

Waarom?

Ik schrijf over dit onderwerp omdat ik onlangs nog gemerkt heb hoeveel schaamte er is over dit onderwerp. En dat is onnodig belastend en sociaal isolerend. Ik heb een facebookgroep gemaakt voor mensen in de schuldsanering https://www.facebook.com/groups/1466130867028916/  maar de aanwas gaat heel erg traag. Jammer want ik denk dat je door je aan te sluiten lotgenoten kunt vinden. Ik vermoed dat de schaamte nog te groot is en dat er daarom nog zo weinig mensen mee doen. Vraag aan jullie: welke naam zou ik deze groep kunnen geven waardoor het makkelijker is je aan te sluiten?

 

 

Email this to someoneShare on Facebook

9 gedachten over “Schuldgevoel en schaamte in de schuldsanering

 1. Probleem met een Facebookgroep is dat mensen op Facebook niet alleen goede vrienden hebben, maar ook (zeer) oppervlakkige kennissen. Ik ken iemand die wel bijna 2.000 Facebookvrienden heeft.
  Je wilt dan misschien goede vrienden laten weten dat jij in de schuldsanering zit, maar die oppervlakkige kennissen toch liever niet.
  Als ik in de schuldsanering zat, dan zou ik ook huiverig zijn om mij op Facebook aan te melden.

 2. Ik weet zo snel niet een naam voor je facebookgroep. Of zoiets als ‘solidair in de schuldsanering’? Wat wellicht ook kan schelen is dat je geen foto’s laat zien van de leden van de groep. Het is een besloten groep en dat lijkt me een prima idee, maar je ziet wel foto’s van leden. Is er een optie dat die uitgezet kan worden en pas weer aan als je lid bent? Ik kan me voorstellen dat die foto’s een drempel zijn.

 3. Ik denk dat bij 80 % van de mensen het idee leeft, dat, als iemand in de schuldsanering zit, dat dat altijd eigen schuld is. Had je maar geen schulden moeten maken. Mensen weten er te weinig van. Dus open zijn over je situatie, dat is heel belangrijk. Jouw blog is daar heel goed voor!

 4. Iets met lotgenoten en ervaringen zou misschien meer aanspreken.
  Zelf zit ik niet in de schuldsanering maar wel in het bestuur van en stichting die mensen in financiele problemen helpt met voeding en andere ondersteuning. Daarom zou ik graag willen meelezen, vind je het goed dat ik me aanmeldt?

   1. Ja alle hulp voor hen is meegenomen al moet je ook oppassen dat ze zich niet te afhankelijk gaan opstellen, want onze ervaring is dat dat snel gebeurt.
    Het is een kleine stichting in mijn gemeente.
    Ik ga zo een Lid worden verzoek indienen .

    1. Beste Lot, graag had ik van jou de naam van de stichting. Openheid is belangrijk en wie weet kan je door naamsbekendheid weer iemand helpen. “Ze”, zijn de mensen die schulden hebben? En natuurlijk worden mensen snel afhankelijk. Dat brengt de relatie en de insteek van de hulp vaak met zich mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.