Schuldsanering en sollicitatieplicht

Ik heb een sollicitatieplicht. Om in de schuldsanering te komen heb ik moeten stoppen met mijn bedrijf. Daardoor ben ik zonder werk gekomen. Toch heb ik als oudere werknemer, een sollicitatieplicht. Ik moet er immers voor zorgen dat ik mijn schuldeisers zoveel mogelijk ga terug betalen.  Door het programma van de VARA, NOVA,  http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/332632/Zembla.html  is mijn eigen ervaring met sollicteren bevestigd.

Ik kom nergens aan de bak. Voor de ene functie ben ik te hoog geschoold voor een andere functie heb ik niet voldoende ervaring. En ja.. ik pas niet in het profiel is ook een gevleugelde uitspraak. In werkelijkheid heeft mijn leeftijd er alles mee te maken dat ik geen werk kan vinden. Want er zijn nogal wat vooroordelen over de oudere werkzoekende. Als je boven de vijftig bent is het haast onmogelijk om een betaalde baan te vinden. De vooroordelen zijn te groot. Als je ouder als vijfig bent zou je, sneller ziek worden, niet flexibel -, te duur – en minder productief zijn. Het zijn vooroordelen maar zitten diep verankerd in de maatschappij. Het imago van de oudere werkzoekende is ronduit slecht.  En ja als ik in de spiegel kijk dan schrik ik ook. Wat een rimpels en ik ben te zwaar. Maar zonder die spiegel voel ik me jong, flexibel, leergierig en interessant. Ik ben een zwaargewicht met kennis van  zaken. 

De uitspraak van Prof. H. Verbom dat we mijn generatie van werkzoekende maar moeten beschouwen als een verloren generatie komt hard aan. Nu voel ik me af en toe wel verloren en verdrietig door de situatie waarin ik zit. Maar ik ben dat niet. Ik heb de maatschappij nog veel te bieden. En was het ook niet zo dat we geacht worden door te werken tot ons zesenzeventigste! Wat ongelofelijk angstig om te moeten denken dat ik dan nog dertien jaar als vrijwilliger moet werken. Want ik wil niet thuis zitten en duimen draaien.

Email this to someoneShare on Facebook

2 gedachten over “Schuldsanering en sollicitatieplicht

  1. Dat geldt helaas niet alleen als je boven de 50 bent.
    Ik ben 31 en werkzoekend – om dezelfde reden als jij, door schuldhulpverlening moest ik met mijn eigen bedrijf stoppen – en krijg steeds hetzelfde te horen: ik pas niet binnen het profiel, of ze hebben iemand gevonden die beter past. Als ik al iets hoor, want vaak blijft het ook eng stil.

    1. Ja Jantine ik weet het. Ik heb meerdere periodes in mijn leven gehad dat ik worstelde met het vinden van werk. Maar geloof me, jij hebt echt een kans om wat te vinden. Je bent nog jong. Hoewel je dat niet voelt als je steeds wordt afgewezen. Ik heb in eerdere fases van mijn leven ook versteld gestaan hoe het balletje kan rollen. Het is wel hard werken om positief te blijven want de tijden zijn angstaanjagend. Zoveel ontslagen en werkeloosheid. Sterkte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.