stress in en uit de schuldsanering

Sterk na stress in en uit de schuldsanering

Sterk na stress, hoe sterk ben jij?

Als je eindelijk in de schuldsanering of WSNP terecht komt heb je al een zwaar traject achter de rug. Mijn ervaring is dat je dan regelmatig een geweldige stress hebt ervaren. Je hebt je grote zorgen gemaakt. Hoogst waarschijnlijk heb je net als ik nachten lang wakker gelegen. Heb je te maken gehad met een verhuizing?  Je huis kan verkocht zijn en je auto is verdwenen. Kortom het was even niet zo’n vrolijke tijd voor je. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat iemand in de schuldsanering of WSNP terecht komt. Dat wil zeggen dat jouw afgelopen jaren extreem zwaar waren.

Ben je al genezen?

Heb jij die periode al achter je gelaten? Of bibber je nog steeds als er een brief op de deurmat valt? Uiteindelijk is het belangrijk om de komende jaren in een rustig vaarwater te komen. Het is niet meer nodig om nog in die gespannen alerte staat te zijn. Je zou je kunnen ontspannen. De  spannende tijd waarin de stress tot aan het plafond ging is voorbij. Dus de buikpijn, de hoofdpijn, gespannen spieren moeten overgaan.

 

Lukt het ontspannen al?

Voel je de rust van een “normaal” mens? Of ben je nog steeds gespannen? En wil je daarvan af? Dan zal je daar wel aan moeten werken. Want je kunt je rust gek genoeg niet vinden door op de bank te gaan zitten. Zoals je al lang weet helpt languit liggend tv kijken je niet.

Hoe doe je dat dan werken aan je ontspanning

Gek genoeg is dat hard werken. Om echt te kunnen ontspannen moet je je gaan inzetten.

Hoewel je hele lichaam schreeuwt laat mij liggen, ik wil niets. Moet je gaan bewegen. Door bewegen ga je de stress hormonen  afbreken.

En; ga veel water drinken dan worden deze hormonen sneller afgebroken.

Bewegen kost niets. Je kunt gaan wandelen, fietsen of dansen in de kamer.

Zet je muziek op

Doe eens gek zet de muziek op van je jeugd en spring en dans de kamer door . Ook al wil je dat eerst niet. Het springen doet je gespannen spieren goed. Het zal net zijn alsof je spieren weer even herinneren hoe het was om na de inspanning te ontspannen.

Ga zingen

Zingen help ook. Er wordt niet voor niets onder de douche gezongen. Als je zingt gaat er energie door heel je lichaam stromen. Zingen is niet alleen een uitlaat klep. Maar traint je longen waardoor je ademhaling zich kan verdiepen. Bij zingen worden beide hersenhelften gebruikt. Je ratio en je intuïtie. Ga zingen en je stemming verbeterd direct.

 

Toch nog depressief

Het is niet gek dat je na alle ellende depressief kunt voelen. De ervaringen die je nu nog hebt of achter de rug hebt zijn zwaar. Als je het even niet meer ziet zitten dan is dat geen probleem. Logisch zou ik zeggen. Maar als je gevoelens van somberheid de hele dag door blijven duren. En je niet blij meer kunt zijn om de kleine dingen in het leven dan is er meer aan de hand. Jarenlange stress hebben invloed op je hersenen. Het evenwicht van de verschillende hormonen die je lichaam nodig heeft kan verstoord zijn. Dat zegt niet dat je een loser bent maar meer over de schade die jarenlange stress veroorzaakt heeft. Overeind blijven kan dan het enige zijn dat je nog doet. En dat hoeft niet. Het leven is om te leven en niet om te overleven. Heb je het gevoel dat er maar geen licht aan het einde van de tunnel komt. Ga dan eens met je huisarts praten. Wees zo verstandig om hulp te zoeken. En gebruik je kracht om sterker te worden. Ook ik heb mijn hulp gezocht en dat heeft me geholpen.

Hulp zoeken

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geestelijke-gezondheidszorg/vraag-en-antwoord/waar-vind-ik-hulp-bij-psychische-problemen

Op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogs?

Meld je aan bij mijn besloten Facebook groep. Daar post ik mijn nieuwe blogs en andere items die te maken hebben met schuldsanering/WSNP. Of tips om te bezuinigen.

https://www.facebook.com/groups/onsbinzunig/?ref=bookmarks

 

Email this to someoneShare on Facebook

Een gedachte over “Sterk na stress in en uit de schuldsanering

  1. Leuke blog (ook gevonden via het AD). Ja je hebt pas door hoeveel stress je lijf vast hield op het moment dat je het loslaat, stukje bij beetje. Maar jaren onder spanning staan, gaat je inderdaad niet in de kouwe kleren zitten. Ik wandel veel, met de honden moet ik toch naar buiten en dat is ook duidelijk voor mijn eigen bestwil. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.