Succesvol je schuldsanering afronden

wat heb je nodig om je schuldsanering succesvol af te ronden
schulden
succesvol je schulden oplossen

Ook jij wilt je schuldsanering succesvol afronden. Je bent immers niet voor niets in deze fase van je leven beland. Hiervoor heb je al een heel traject doorlopen. Gelukkig ligt de tijd van deurwaarders en stapels met onbetaalde rekeningen nu achter je. Er is een andere tijd aangebroken. Ook een zware tijd maar daar zit een einde aan. Deze tijd is beperkt tot drie jaar en dan krijg je de beloofde schone lei. En dat is iets om je op te verheugen. Hoe kun je deze tijd succesvol afronden. Daar heb je wel wat voor nodig.

  1. Hou je motivatie hoog! Elke dag dat je verder in het traject komt is een stap in de richting van een schuldenvrije toekomst. Wees trots op jezelf. Je bent hard bezig te werken aan het oplossen van je problemen.
  2. Wees je bewust van je zwakke momenten. Uitspattingen met geld kunnen echt niet meer. Elke verleiding tot een aankoop is een moment. Dat moment gaat ook weer voorbij. Wil je ook eens wat leuk doen? Plan dit in.
  3. Leer jezelf de vaardigheden aan die je nodig hebt om goed met je geld om te gaan. Dat kan financieel plannen zijn, een kasboek bijhouden. Dat kost tijd. Gun jezelf die tijd om te leren hoe je met geld om gaat. Er zijn genoeg websites die daar informatie over geven. www.nibud.nl, www.mijngeldzaken.nl
  4. Je bent door overmacht in de schuldsanering terecht gekomen of door je eigen schuld. Hoe is niet van belang. Wel belangrijk is dat je van je eigen situatie leert. Neem de tijd om te bedenken welke vaardigheden of kennis je nu nog mist om succesvol te zijn. Lukt het je niet alleen vraag dan hulp bij de gemeente of andere instanties. https://www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie of  www.steunpuntthuisadministratie.nl
  5. Heel belangrijk is om een goede communicatie te hebben met je bewindvoerder of consulent van de gemeente. Of wie er bij jou het aanspreekpunt is. Gaat er iets in je situatie veranderen neem dan gelijk contact op. Vraag wat voor consequenties dit kan hebben. Beter teveel gevraagd dan achteraf in de problemen
  6. In de schuldsanering zitten doe je niet alleen. Je omgeving gaat merken dat je wel heel zuinig bent. Cadeaus zijn kleiner geworden. Bezoek frequentie naar verre vrienden en familie is verminderd. Wees daar open over. Geef aan dat het een tijdelijke situatie is. Dat je wel wilt komen maar even niet kunt. Dat de cadeaus wat kleiner zijn omdat je in de schuldsanering zit. Voorkom dat er geen begrip is of onduidelijkheid over jouw veranderend gedrag. Wees open. Je zult merken dat je omgeving vol begrip op je zal reageren.
  7. Isoleer jezelf niet doordat je sociaal gezien niet mee kunt komen met het bestedingsniveau van je vrienden of familie. Als je omgeving weet hoe je situatie is kunnen ze er rekening mee houden. Dus bij jou op een verjaardag een plakje cake en geen taart. Het goedkoopste bier en of wijn. En misschien wel geen verjaardagsfeest dit jaar. Maar een gecombineerde verjaardag met een ander.
  8. Kennis is macht. Informeer je zoveel mogelijk over jouw eigen situatie. Heb je een bewindvoerder die zijn werk niet goed doet. Of heb je jouw bedenkingen. Zoek het uit. Hou ten alle tijden vinger aan de pols. Vraag advies bij een bewindvoeringskantoor. In de meeste gevallen is het eerste gesprek gratis.
  9. Succesvol je schuldsanering afronden is hard werken maar weet dat je niet alleen bent. Wees blij dat je eindelijk in dit traject zit. Een op de vijf gezinnen heeft problematische schulden. Die gaan misschien wel het zelfde traject in. Je bent altijd een uniek persoon maar schulden hebben is dat niet.  Het zou zo maar kunnen dat jouw situatie een voorbeeld, in de meest positieve zin, is voor iemand in jouw omgeving.
Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.