Thuis vakantie vieren

Toch maar niet in die stoel
Toch maar niet in die stoel

Thuis vakantie vieren, ik ben er nog niet mee begonnen.De vrije dagen van mijn man zijn op door de verhuizing. Hij had er al niet veel doordat hij met een nieuw baan is begonnen.  En in mijn eentje vakantie vieren? Doe ik dat niet al het hele jaar? Ik ben immers werkeloos en dan kan ik doen en laten wat ik zelf wil. Nee, zo voelt het natuurlijk niet. Werkeloos thuis zitten is heel anders als vakantie hebben. Ik heb officieel een sollicitatieplicht. Puur en alleen omdat ik in de schuldsanering zit. Ik moet wel eerlijk bekennen dat bij de laatste bijeenkomst bij de gemeente ik mijn lijst met sollicitatiebrieven niet meer heb hoeven laten zien. Het bewustzijn bij de gemeente dat er voor mijn leeftijd (55) geen werk is daar neergedaald. Dat zegt iets over hun intelligentie. Of het zegt iets over hoe ze mij inschatten en hoe ze weten dat ik mijn best heb gedaan om een baan te vinden. En nog steeds doe om werk te vinden. En ik heb het geluk dat mijn man werk heeft en voor een inkomen zorgt. Ik zit natuurlijk niet alleen op de bank. Ik probeer mijn dag zinvol te besteden. En dat is niet met het huishouden. De ramen worden hoogst zeldzaam gelapt. Maar dan heb ik ook resultaat, je ziet duidelijk het verschil.Sorry, lieve man van me, ik heb zinvoller dingen te doen.

Zoals tv kijken in de ochtend naar een uitzending van ‘Hollandse zaken”, over de oudere werkeloze. Want ja, dan worden de documentaires op discussies programma’s herhaald waar ik ’s avonds te moe voor ben. Die uitzending raakte me. Niet dat er nieuwe informatie naar voren kwam maar het maakte bij mij even de pijn los van het missen van een baan. En het verscherpte mijn beeld dat het voor mij waarschijnlijk niet meer mogelijk is om nog een baan te vinden. Te oud. Zo’n rare gedachte. Ik voel me nog lang niet uitgeleerd. In tegendeel ik leer elke dag. Gelukkig maar voor mij is een dag niet geleerd een verloren dag. Leren is voor mij niet studeren maar inzicht verkrijgen. Jezelf leren kennen, je gedachten  en je mogelijkheden onderzoeken. Daardoor kan ik actief blijven en mijn gevoelens van nutteloosheid laten verdwijnen. Want ook ik voel me wel eens oud en afgedankt. Maar dat is niet terecht. Een betaalde baan maakt mij niet zinvoller dan ik nu ben.  Ik ben een enorme fan van internet. Daar is zoveel op te ontdekken. Voor elke hobby, interesse is wel iets te vinden dat je kan inspireren. En dat doe ik dan ook. Iets interessants gezien.  Dus vier ik niet het hele jaar vakantie maar probeer mijn dagen zinvol te besteden.

Door deze website kan ik mijn info delen en dat doe ik dan ook graag. De discussie bij ‘Hollandse zaken’, is de moeite waard. Zeker als je in dezelfde situatie zit maar ook om inzicht te krijgen hoe het leven er uit ziet als ‘oudere werkeloze’.

http://tvblik.nl/hollandse-zaken/nooit-meer-aan-de-bak

https://www.fnv.nl/site/alle-sectoren/sectoren/fnv-senioren-uitkeringsgerechtigden/876776/1188011/FNV_Magazine_UG_02-2016.pdf

( artikel in FNV-magazine  over oudere werkeloze)

Email this to someoneShare on Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.