Administratie is meer dan cijfers alleen

Administratie uitstellen, we hebben er allemaal wel eens last van.

Administratie uitstellen komt meer voor bij mensen met geldzorgen.  Hoe komt dat nu?  In alles wat ik lees blijkt dat de administratie een lastige taak blijft. Sommige mensen missen de kennis om het goed te doen. Beginnen er dan niet aan want ze weten niet hoe. Er is dan een angst voor de administratie opgebouwd. Voor anderen is het een vaardigheid die ze beheersen maar door alle zorgen over geld er een enorme hekel aan hebben gekregen. De emotionele lading over alles wat met geldzaken te maken heeft is zo groot geworden dat de taak uitgesteld wordt.

Die negatieve gevoelens die je kunt hebben over je administratie  en de eventuele onkunde over hoe je jouw administratie moet doen maken dat de administratie op de lange baan wordt geschoven. Dit uitstel gedrag komt dus door twee belangrijke poten.

 1. De taak die je moet doen moeilijk vinden
 2. emoties zitten in de weg.

Wil je van je uitstel gedrag afkomen dan is het van belang dat je nadenkt over het waarom. Waarom blijf je de administratie maar voor je uitschuiven? Ben je er bang voor? Weet je niet goed hoe je het moet doen? Heb je er inmiddels zo’n hekel aan gekregen omdat je steeds geconfronteerd wordt met problemen die je niet kunt oplossen?

Van je uitstel gedrag afkomen door twee dingen te doen!

 1. Leer hoe je je administratie moet doen. Dan verdwijnt je angst. Zoek hulp als je het niet alleen kunt.
 2. Ga aan de slag met je emoties. Zijn de gevoelens die je hebt over de administratie nog bij de tijd. Kloppen ze nog met de situatie van nu. Is het echt zo eng of confronterend of is die tijd nu achter je?

Hulp zoeken: door het hele land zijn vrijwilligers actief om mensen te helpen met hun administratie. Kijk eens bij:

http://www.steunpuntthuisadministratie.nl/

https://www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie/

http://www.budgetkring.nl/

Persoonlijke Hulp voor jou, samen sterk!

Het kan heel goed zijn dat je de situatie waarin je in zit nog steeds moeilijk vind. Het is niet gemakkelijk om afscheid te nemen van je levensstandaard. Je hebt als je in en naar de schuldsanering gaat veel spanning te verwerken. Sta eens open om je zaken te bespreken met een psycholoog of een andere hulpverlener. Dat kan een enorme opluchting geven. Je kunt met een professionele hulpverlener zaken bespreken die je niet kwijt kunt aan familie of vrienden. Verwerken van een heftig verleden is noodzakelijk om weer te gaan leven in plaats van te overleven. Mij heeft het geholpen om mezelf eens te kunnen uiten zonder rekening te houden met van alles en nog wat. Mijn overtuiging is dan ook dat je alles alleen kunt maar met behulp van een ander gaat het oplossen van je problemen een stuk sneller. Neem je emoties serieus. Ze zijn van jou en een ander kan niet voelen wat jij voelt. Wat voor de een een peulenschil is kan voor jou heel moeilijk zijn. Nou en? Praat met iemand die je naar je luistert en je begrijpt of er voor geleerd heeft.

http://www.psynip.nl/contact-en-service/vind-een-psycholoog.html?gclid=CjwKEAiA9c-2BRC_vaaJ0Ybps30SJABlqxDeykSFFktEQq12cJ4nEwK1usZePpAcVxlpg6qVF57ILRoCvU3w_wcB

 

Email this to someoneShare on Facebook

7 gedachten over “Administratie is meer dan cijfers alleen

 1. Bij mij is het zeker geen onkunde. In betere tijden maakte ik aan het begin van ieder jaar een Excel-overzicht van m’n vaste lasten per maand. (De vaste lasten die ik eens per jaar of kwartaal betaalde, rekende ik om naar maandbedragen.) Het bedrag dat daar uitkwam, plus 10% extra voor mogelijke onvoorziene prijs/tariefverhogingen, werd elke maand direct nadat m’n salaris was binnengekomen automatisch overgemaakt naar m’n vaste-lasten-bankrekening. Dat werkte prima. Ik heb het nu alweer op de rit voor als ik eind dit jaar schuldenvrij zal zijn.

  Wat de psychologische hulp betreft… De zorgverzekeringen vergoeden alleen nog maar psychologische hulp als jouw ‘kwaal’ in de DSM-V is opgenomen. Ik ben bijv. in een depressie geraakt door een zgn. ‘levensveranderende gebeurtenis’. Dan krijg je dus geen hulp vergoed. Zelf kon ik het niet betalen. Twee maal per maand € 90 voor een sessie van 45 minuten kán gewoon niet als je in de schuldsanering zit.

  Ik heb wel een paar gesprekken gehad bij de praktijkondersteuner GGZ in mijn huisartsenpraktijk maar heb daar niet veel aan gehad. Ik had sterk het gevoel dat zij niet met mijn situatie uit de voeten kon. Als ik aangaf dat ik over mijn gevoelens, mijn somberheid en angsten, wilde praten, stuurde zij het gesprek weer in de richting van de praktische taken die ik nog te doen had. Bovendien waren de gesprekken erg kort. Haar spreekuur liep vaak uit en dan was er voor mij aan het eind van de dag nog hooguit een halfuurtje tijd, waarvan dan ook nog zeker 10 minuten aan administratie (bijhouden dossier) afging.

  1. Nog even een aanvulling:
   ik modder emotioneel gezien dus nog steeds wat door al gaat het wel heel, heel langzaam steeds beter. Ik blijf echter wel wat ‘wiebelig’. Als ik het straks weer kan betalen, ga ik zeker een goede psychotherapeut zoeken om het een en ander écht aan te pakken.

  2. Beste Polly, Wat vind ik dit erg. Ik wist niet dat je geen vergoeding krijgt als je geen classificatie door middel van de DSM-V. Ik vraag me af of het niet zo kan zijn dat een psycholoog deze classificatie niet flexibel kan inzetten. Ik bedoel hiermee dat je officieel een diagnose krijgt maar het in werkelijkheid niet hebt. Ik ben gelijk uit gaan zoeken of het toch niet op een of andere manier mogelijk is om hulp te krijgen. Ik kwam de volgende quote tegen. (“De zorgverzekeraar betaalt behandeling van psychische problemen alleen als er sprake is van een zogenaamde DSM-IV classificatie. Dit is een diagnose op basis van een handboek voor psychische stoornissen zoals depressie, borderline of autisme”) Hierin wordt wel degelijk benoemd dat een depressie in de DSM-V staat. Ook in deze link is dat te lezen: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psychologie/86515-depressie-symptomen-dsm-5-kenmerken-en-behandeling.html
   Ik weet dat als je het zwaar hebt het heel moeilijk is om jezelf maar te blijven pushen om de juiste hulp te krijgen. Toch denk ik bij het lezen van al deze quotes het wel degelijk mogelijk is om psychologische hulp te krijgen. Want een depressie is heel zwaar te dragen. Verder vind ik het een groot compliment hoe jij jouw geldzaken regelt. Zo gestructureerd echt heel knap.

   1. Dank je, Aafke! 🙂

    Er zijn wel artsen en psychologen die flexibel diagnosticeren. Mijn huisarts en zijn praktijkondersteuner GGZ sloten dit echter bij voorbaat al uit. Ik heb weleens gedacht dat ik gewoon had moeten zeggen dat ik suïcidaal was. Misschien hadden ze dan wat meer empathie gehad. Maar ja, ik was en ben niet suïcidaal en ik had geen zin om op die manier hulp af te dwingen.

    Van een kennis weet ik dat zij, ten onrechte, de diagnose ‘persoonlijkheidsstoornis’ heeft gekregen om op die manier tóch voor een groepstherapie in aanmerking te komen. Eerlijk gezegd zit ik daar niet op te wachten. Je krijgt een stempel opgedrukt waar je je leven niet meer van afkomt en, onder het mom van ‘beter iets dan niets’, misschien wel een therapie die helemaal niet bij jou past.

    In mijn woonplaats zit een psychologe die niet meer samenwerkt met de zorgverzekeraars. Zij is van mening dat deze haar te veel in haar professie beknotten omdat de protocollen tot op de minuut voorschrijven hoe lang een hulpverlener aan intakegesprekken, plannen van aanpak en therapieën mag besteden. Zodra ik het weer kan betalen ga ik haar bellen voor een afspraak; gewoon buiten huisarts en zorgverzekeraar om. Als ik het dan toch zelf moet betalen, wil ik het ook helemaal zelf in handen houden.

     1. Hoi Aafke. Ja, ik ken het artikel. Bij C staan de restricties die maken dat de depressie niet onder de DSM wordt geclassificeerd en dat psychologische hulp niet wordt vergoed. Voor de rest heb ik alle symptomen (gehad) die onder A en B staan, behalve dan dat ik niet suïcidaal ben geweest.

    1. Als je op bijstandsniveau moet rondkomen en extra kosten heb m.b.t. gezondheid die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed kan je deze kosten bij de gemeente declareren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.