Tien tips voor goedkoper koken

Bruine bonen met rijst
Bruine bonen met rijst

Een heerlijke maaltijd gemaakt. Bruine bonen met rijst. Leek manlief het helemaal niets maar hij vond het zo heerlijk dat hij flink heeft bij geschept.

De tien tips om goedkoper te koken 

  1.  Koop producten die afgeprijst zijn, als dit mogelijk is, groot in. Ik probeer elke week een bedrag hiervoor vrij te houden en door te schuiven naar de week erop. Of ik koop het wel maar trek het bedrag af van het week geld dat nog komt. Tenslotte eet je het niet dezelfde week op maar doe je er langer mee. Bijvoorbeeld de bruine bonen op de foto. Daar heb ik nog wat potjes van staan.
  2.  Gebruik wat minder ingredienten en vervang ze door kruiden. In het bovenstaande gerecht zou ik normaliter nog paprika aan toevoegen. Ik had ze liggen. Nu bespaar ik dat door paprikapoeder te gebruiken en de paprika voor de volgende dag te bewaren.
  3. Koop extra veel van de seizoensgroenten en vries je maaltijden in. Dat bespaart niet alleen geld maar zorgt er ook voor dat je geen snelle ( duurdere) oplossingen zoekt als je geen tijd hebt om te koken.
  4.  Gebruik minder vlees. Vervang je vlees door een ei, kaas of gebruik door een saus of eenpansgerecht, sterke smaken zoals; ansjovis, sardientjes, olijven. En hoog op mijn favouritelijsje staat Fetakaas. In grote blikken te koop in Marokaans/Turkse  winkel.
  5. Eet een keer brood ipv een warme maaltijd. Serveer er een haring of makreel bij. In de schijf van vijf wordt aangeraden om een of twee keer per week een vette vis te eten.
  6. Gebruik de budget artikelen van de supermarkten. Niet allemaal even smakelijk maar ik ben ze nu  aan het uitproberen en heb een lijstje met goede producten. Sommige zijn uitstekend. Bijvoorbeeld de goedkope mozarella van Albert Heijn.
  7. Ga op de tijden dat de winkel zijn producten afprijst winkelen. Zo zijn er met regelmaat producten afgeprijst. Zo koop ik bij de HEMA en Albert Heijn regelmatig met 35% of meer korting.
  8. Koop samen met een vriend(in) een aanbieding en deel het verschil. Twee voor de prijs van 1, etc.
  9. Binnenkort is het weer appels en peren plukken bij de boer. Soms is dat gratis of in ieder geval voor heel weinig geld. Rijdt ook een door een landbouw gebied. Er staan steeds verkooppunten van lokale producten. En dat scheelt echt heel veel.
  10. Schroom niet voor vreemde combinaties. Dit gerecht van bruine bonen met rijst is ontstaan doordat ik nog een restje rijst had van de vorige dag. En ik geen drie potten bonen wilde gebruiken.
Email this to someoneShare on Facebook

2 gedachten over “Tien tips voor goedkoper koken

  1. Mooie tips. Ik kijk ook altijd eerst bij afgeprijsde artikelen, scheelt echt veel.
    En inderdaad soms samen met een ander iets kopen als je zelf maar 1 nodig hebt, dat doe ik ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.