wandelroutes

Tips voor gratis wandelroutes

Gratis wandelroutes op een rij

Ik ga wandelroutes lopen dit jaar tijdens mijn thuisvakantie.  Ik wil dit jaar geen geld besteden aan mijn vakantie. Mijn vakantie geld is al bijna op door ziekte van mezelf en aan de dierenartsrekeningen. Natuurlijk ga ik wel een keer op een zonnig terrasje zitten en genieten van een koud biertje. Maar ik ga geen geld  besteden aan uitjes. Er zijn namelijk voldoende mogelijkheden om zonder geld te besteden een geweldige vakantie dag te hebben. En niets is zo gezond als wandelen in de natuur.

Wandelen is gezond en gratis

Het ligt erg voor de hand maar wandelen is een activiteit die ik zeker op ga nemen in mijn vakantie. Deze keer ga ik mijn wandelingen plannen met behulp van de zeer uitgebreide wandelroutes die  op het internet worden aangeboden.  Eerlijk gezegd zal dat voor mij ook de eerste keer worden dat ik zo’n uitgeschreven wandelroute ga lopen.

 

Route.nl

Deze website heeft 70.000 wandelroutes en fietsroutes in Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Deze routes bestaan voornamelijk uit knooppunt routes. Ze zijn  te vinden op platteland, bos en in de stad. Deze website heeft in 2016 de prijs van de populairste website gewonnen.  Het is een goede duidelijk website. Natuurlijk zijn er tal van activiteiten die geld kosten op de website te vinden. Maar daar kijk je dan maar omheen.

 

Wandel.nl

Wandel.nl biedt alle wandelaars in Nederland diensten, kennis en producten om wandelen optimaal te ervaren. Wandel.nl is een initiatief van KWBN, Koninklijke Wandel Bond Nederland. De routes zijn gesorteerd naar provincie. Maar ook naar soort routes. Zoals een bos, stadswandeling. Het duurt even voordat je begrijpt hoe de website in elkaar zit. In mijn zoektocht naar routes van de verschillende  provincies merkte ik dat je doorgeklikt wordt naar de site van vvv. Wel leuk zijn de tips voor het wandelen en de fotowedstrijd. Er zijn hier ook tal van wandelevenementen te vinden. Zoals de vierdaagse in Nijmegen.  Waar je op dit moment tal van gratis optredens kunt bezoeken.

 

Klikprintenwandel.nl 

Deze website, klikprintenwandel  heeft 520 wandelroutes  op haar site geplaatst. De wandelingen zijn in heel Nederland te vinden. Leuke tool is dat je je eigen wandelroute zelf op de site kunt plaatsen.  Naar keuze kun je instellen hoe lang je je wandeling wilt maken. De wandelingen die korter zijn dan 10 km, zijn gemiddeld 4 km. Leuk om mee te beginnen. Ben je een echte geoefende wandelaar dan kan je op deze site geen wandelingen vinden die langer zijn dan 40 km.

Wandel.net

Op de website van wandelnet zijn de langste routes te vinden. Deze kunnen  honderden kilometers bedragen. Bijvoorbeeld het bekende Pieterpad. Deze wandelroute is 492 kilometer. Hij begint in Groningen en eindigt in Maastricht. Dit is de  langste aaneengesloten wandeling van Nederland. Op deze wandelsite vind je alle mogelijkheden om met de  huidige technieken zoals GPS de wandeling te lopen. Ook wordt hier een dwarsdoorsnede van het landschap gegeven waardoor je kunt zien hoe heuvelachtig het landschap is. Dat bepaalt namelijk ook de zwaarte van de route.  Streekpaden zijn ook aangegeven. Dit zijn meestal rondwandelingen die een lengte hebben van 80 tot 350 kilometer.

ANWB

Hoewel de ANWB eigenlijk is opgericht als de algemene Nederlandse Fietsers Bond staat deze vereniging meer in de picture als een organisatie die zich inzet voor de automobilist. Maar de automobilist stapt ook uit de auto. De organisatie zet zich steeds meer in als vakantie organisatie en wandelen neemt daarin een grote plaats. Ook op deze website veel gratis routes te vinden. Makkelijk te vinden door de indeling per provincie. Je kunt je zelfs abonneren op de nieuwsbrief met tips over fietsen en wandelen. Voor 15 euro per jaar kun je lid worden waarmee je mee kunt profiteren van de kortingen. Ik heb geen eigen auto meer maar ben wel lid gebleven omdat al platina lid ben en dat geeft mij recht op flinke kortingen op tal van artikelen.

Natuurmonumenten

De verschillende natuurorganisaties hebben allemaal hun eigen wandelroutes. De wandelroutes van Natuurmonumenten zijn te vinden vanaf 2 km tot 50 kilometer. de routes zijn te selecteren op provincie en naar lengte. Ook hier kun je een app downloaden zodat je de routes in je telefoon kunt meenemen. De gps kan ook ingezet worden.  Op deze websites vind je ook routes voor fiets, mountainbiken, andere routes. Of specifieke routes die je met je hond kunt lopen.

Specifieke wandelingen

Bijna alle bovenstaande websites hebben specifiek aandacht besteed aan wandelen met kinderen. Of hebben routes die speciaal ingericht zijn om te wandelen met de hond. Maar er zijn ook routes die je kunt lopen met de rolstoel . Google maar eens onder de zoekterm; rolstoelwandelingen. Je kunt ook deze pdf downloaden met routes voor wandelen met een beperking. In dit document kun je met de verschillende symbolen duidelijk krijgen voor wie de wandeling geschikt is.

Op de hoogte blijven van mijn vakantieblogs

Wordt dan lid van onze besloten Faceboekgroep: https://www.facebook.com/groups/onsbinzunig/

Email this to someoneShare on Facebook

Een gedachte over “Tips voor gratis wandelroutes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.