schaamte

Trots in de schuldsanering

Trots in plaats van schaamte

“Wat knap zeg, dat jij  zegt dat je in de schuldsanering zit.” Een uitspraak die ik veel hoor maar niet meer kan begrijpen. Of wil begrijpen.

Deze uitspraak zeg meer over haar vooroordelen over mensen met schulden dan over hoe knap het is dat ik het vertel. Want ja, vooroordelen zijn er. Het is een enorm taboe om te vertellen dat je in de schuldsanering zit. Maar het is ook zo dat bijna niemand weet wat een schuldsanering eigenlijk is. Dus daar hebben jij en ik nog wel een slag te slaan. Het is dus niet alleen dat je je eigen schaamte moet achterlaten. Je zult ook bij de ander begrip en inzicht moeten brengen over wat een schuldsanering of WSNP nu eigenlijk is.

Mensen vragen naar waarom

Ik vind het prettig als mensen aan mij durven waarom ik in de schuldsanering zit.  Ik vind het ook dapper. Want dat ze het moeilijk vinden om het te vragen is een feit. Meestal worden de vragen ingeleid met, ik wil niet brutaal, onbeleefd of bot zijn, maar hoe komt het dat je in de schuldsanering zit?

Ik leg dan geduldig uit dat dit komt omdat mijn man en ik onze banen kwijt raakte en daardoor in betalingsachterstand kwamen omdat we negentig procent van ons inkomen kwijt raakte. En dat we steeds verder naar beneden draaiden door boetes op boetes. De betalingsachterstanden betroffen de alimentatieverplichting en de hypotheek. We hebben door kunst en vliegwerk de schuldeisers kunnen beperken tot de bank en de alimentatie verplichting. Toen we eindelijk in de schuldsanering kwamen is daar alleen de bank nog overgebleven. ( Restschuld van een huis dat na verplichte verkoop met schuld overbleef) De alimentatie verplichting is volledig door de rechter kwijtgescholden.

Waarom doe ik dat

Ik wil me niet moeten schamen voor een situatie waarin zit. Schaamte maakt mij klein. Ik ga me dan  minderwaardig voelen. En dat zou kul zijn. Ik heb pech gehad en ik heb het niet gered. Bovendien is de openheid goed voor het begrip van de ander. Dat legt uit waarom mijn cadeaus kleiner zijn geworden. Waarom ik de hapjes en snackjes op een verjaardag zo goedkoop mogelijk hou. En waarom ik niet mee doe aan sommige activiteiten. En ik mijn kleren langer draag ook al zijn ze een tikje out of date.

Als je je schaamte los laat.

Kun je beter voor je zelf zorgen? Schaamte is schadelijk want het zorgt ervoor dat je jezelf als sukkel gaat zien. En dat ben je niet. Je hebt of pech gehad of je hebt een fout gemaakt. Maar weet dan dat er niemand tachtig kan worden zonder een fout te maken. En dat zodra je erkent dat je een probleem hebt er naar een oplossing gezocht kan worden.  Niemand kan schulden oplossen in zijn eentje. Daar heb je altijd iemand anders voor nodig.

Verwerking

Bevrijd je van je schaamte. Dat helpt jou om na de sanering gezond verder te kunnen. Niet alleen financieel gezond maar ook geestelijk. Laat je boosheid los. Je minderwaardigheidsgevoel. Je verdriet en alle andere gevoelens die je belemmeren om vrolijk in het leven te kunnen staan.  Niet makkelijk nee, maar wel heel belangrijk. Het schaamte gevoel maakt jouw traject anders dubbel zo zwaar. En ben je eruit dan blijf je een periode in je leven verzwijgen voor je omgeving. En drie jaar schuldsanering en de schuldenproblemen van misschien wel jaren daarvoor hebben je gevormd. Dat moet je niet wegstoppen. Het zou toch geweldig zijn als je met een schone lei en opgeheven hoofd vol trots dat het je gelukt is verder kunt gaan. En dat je dat ook kunt vertellen en vieren met je omgeving. Wees trots dat je zo goed bezig bent.

Op de hoogte blijven van de nieuwste blog door;

lid worden facebook groep

https://www.facebook.com/groups/onsbinzunig/

 

 

 

 

Email this to someoneShare on Facebook

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd en is alleen bij mij bekend.

10 gedachten over “Trots in de schuldsanering

 1. Wat een geweldig stukje tekst!
  Ik heb zelf ook schulden en nu bezig om in de sanering te komen. Ik ben er heel open en eerlijk over. Mijn vriend helaas niet. Ik ga hem dit laten lezen! Want je ervoor schamen is helemaal niet nodig zoalsnje zelf ook al zegt

 2. Ik kwam door zoon in de schuld. Terwijl ik nergens schulden had of heb. Of krijg.
  Heb zoon eruit gezet
  Hij wil niet betalen.
  Dan eruit. Zei ik
  Ik ben beloond. Voor m’n dingen.
  En niet gestraft

  1. Ik kreeg alles op m’n dak. Terwijl ik nergens van wist.. Ik begreep,er niks van
   Nu wel dus
   Het bleek door m’n zoon te komen dus
   Ik heb alles uit laten zoeken
   Ik heb bewijzen moet ander nog maar. Laten zien
   Dat doet men niet de loezer

 3. Het begon bij ons door een inkomens verlies in oktober 2015.In Augustus 2015 hebben we een overeenkomst gesloten met ABN om de lening in 8 jaar tijd af te lossen inclusief een mooi budget verhaal. Helemaal blij ermee.
  Tot oktober 2015…
  December 2015 nog een verlies van inkomen dmv een loonbeslag.Rechtzaak verloren…
  We passen ons aan…
  Maar met een loonbeslag van gemiddeld €600,00 per maand x 17 mnd….Tot mijn belastingvrije voet à €1250,00
  Gezin 3 kinderen.
  In januari ABN ingelicht over de ontstane situatie. Geen respons. Ben ook 10 weken op genomen geweest, psychische klachten.
  In April hebben we ons zelf bij de gemeente gemeld voor hulp.
  Zijn nu bij de kredietbank, budgetbeheer.

  Rust….
  Maar er waren natuurlijk forse achterstanden
  opgelopen. De knop ging om
  Heb met alle instanties contact opgenomen.
  Alles zelf geregeld wat betreft voor goede betalingsregelingen.
  Ben er achter gekomen dat door goed communiceren er heel veel te regelen valt en dat incassobureau ’s en instanties heel meewerkend zijn wat aangaande de situatie.
  In April 2017 was onze laatste maand loonbeslag.
  In mei weer volledig loon plus vakantiegeld ontvangen.
  Heb veel kunnen aflossen wat betreft openstaande posten met een klein restbedrag.
  Ook heb ik door mijn fanatisme ons zelf wel eens over -gebugetteerd,wat betreft aangaan van regelingen.
  Zelfs zover in December dat we twee keer rond de kerstdagen een tegoedbon hebben gekregen vh Leger des Heils.
  Van m’n werkgever weinig begrip of sociale opstelling. Vroeg twee keer om een voorschot van €30,00 in november en december 2016.
  Bij de derde keer werd er keihard gezegd, ” we zijn geen bank ”
  De nasleep van dit verhaal duurt nog voort wat betreft financieel, alhoewel er totale controle is en rust. We hebben weer wat meer te besteden. Maar zijn er nog niet.
  Kon ook niet meer functioneren op m’n werk, door de stress en gebroken relatie met de a-sociale directie. Op 14 Augustus is m’n laatste werkdag bij m’n werkgever na 23 jaar. Wet poortwachter treedt in werking.
  Ben nu ook sinds begin April uitgevallen door de stress en spanning toen.
  Ik zit mn tijd uit, thuis nu.
  Is ook het advies.
  Rust….
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat openheid van situatie naar buiten toe,en als het lukt zelf aktie te ondernemen er in eerste instantie heel veel rust word gecreëerd.
  Kost veel energie maar leverde ook veel op.
  Ik zou persoonlijk wel mensen willen helpen om ten eerste eens de papierwinkel op te schonen en inzichtelijk te maken,ordenen.
  Weet dat als eerste stap al een groot probleem is voor mensen om netheid en overzicht te maken
  Ik stop nu…heel verhaal Maar wilde het toch ff kwijt.
  Gr Marco Ferwerda

  1. Hartelijk dank voor jouw verhaal. Het zijn nooit alleen schulden maar ook de life- events erom heen. Die de schulden tijd heel zwaar maken. Ik hoop dat je nu toe komt aan verwerken en rust. Er zijn als je er aan toe bent voldoende instanties die vrijwilligers kunnen gebruiken om anderen te helpen. Kijk maar eens bij links op mijn website.

 4. Opvallend is in WSNP dat er geen evaluatie is achteraf en monitoring als je via de rechtbank in de WSNP bent gekomen en met een schone lei hebt afgesloten.De ABC groep in Amsterdam doet deze dingen wel. Bij navraag bij de rechtbank werd geantwoord dat dat een taak van de wetgever is. Een beetje van sorry bet is niet onze taak om na te denken over onze werkwijze. Een ander punt is het totaal negeren van iemands geestelijk funktioneren, vaak aangetast door langdurige financiele druk, medogenloze korrespondentie van incassoburo s waarvan 70% niet gecertificeerd is en het lage nivo van bewindvoerders, waarvan soms het optreden hufterig genoemd kan worden. Zelf in bezit van een schone lei kijk ik met negatieve gevoelens terug op het sokrt mensen wat de WSNP bemand inclusief de rechter commissaris. R. F.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.