vakantiegeld in de schuldsanering

pink-lemonade-795029_1920

Vakantiegeld wat doe jij ermee?

Vakantiegeld kun je  als je in de schuldsanering  gedeeltelijk  of helemaal  houden. Vaak is dat dan ook hard nodig. In het algemeen is het zo dat 27 % van de ontvangers hun vakantiegeld besteden aan andere zaken dan vakantie. 35 % van de mensen spaart ermee en maar 38% van de mensen die dit geld ontvangen gaan daar daadwerkelijk mee op vakantie.

Over het algemeen kun je zeggen dat mensen die een klein inkomen hebben zoals een schuldsaneringsregeling of WSNP of bijstand hun geld niet besteden voor vakantie maar om de gaten te vullen. Ik weet niet hoe het voor jou is maar ik ben al jaren niet op vakantie geweest. Want ik ben niet opeens in de schuldsanering terecht gekomen. Al jaren hebben alle luxe opzij moeten zetten. Ik ga ook niet bedenken hoe lang het geleden is dat ik op vakantie ben geweest. Dat is niet leuk om te weten. Ik heb natuurlijk wel uitjes gehad maar echt lang en ver weg ben ik niet geweest.

Overigens is het op vakantie gaan wel een van de eerste dingen die ik ga doen als ik uit de schuldsanering komt. Ik zie het helemaal voor me. Een strand, een ligstoel, parasol en een cocktail naast me op tafel. Niet dat ik dan dagen op mijn kont blijf liggen dat gaat me enorm snel vervelen. Maar de droom vakantie bestaat dan ook uit ongegeneerd allerlei excursies kunnen doen. Uit eten etc etc. Ik hoef dat niet te omschrijven deze wonderschone droom. Dat wordt overigens lang sparen want vakantie geld is niet toereikend voor zo’n geweldige droomvakantie.

Ik val onder de 27% van de mensen die hun vakantiegeld voor andere zaken gaat gebruiken.  Deze extra inkomsten wordt ook bij mij als een zeer welkome toegift ontvangen. Het is noodzakelijk om extra grote uitgave te kunnen financieren. Ik zit nu  net voor een verhuizing  en ik ga mijn geld daaraan besteden. Zou ik niet verhuizen dan zou ik het sparen. Je weet maar nooit. Geen buffer hebben vind ik een vreselijk gevoel. Ik wil in ieder geval mijn eigen risico voor zorgkosten gespaard hebben en dan een bedrag om bijvoorbeeld een kapotte wasmachine te kunnen vervangen. Dat geeft me rust en ik weet dat ik bij een financiële tegenvaller niet gelijk in de problemen kom.

bleeding-heart-748549_1920

Maar soms kan het even niet anders. Ik ga mijn vakantiegeld geheel gebruiken om de verhuiskosten te betalen. Want ik heb de kans gekregen om mijn flat te verlaten. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik krijg een tuin en dat is heerlijk. Nu heb ik uitzicht op een parkeerplaats en dan kan ik de planten ruiken in plaats van benzine. Daar ga ik mijn vakantiegeld aan besteden! En in die tuin, ga ik deze zomer heerlijk vakantie vieren. 

https://www.nibud.nl/wp-content/uploads/Nibud-Vakantiegeldenquete-2015-def.pdf

http://www.nu.nl/geldzaken/3412779/vakantiegeld-onvoldoende-vakantie-betalen.html

Vakantiebegroting

Email this to someoneShare on Facebook

6 gedachten over “vakantiegeld in de schuldsanering

 1. Ik wil graag weten hoeveel 25% vakantiegeld is. Want ik vind het erg belangrijk om naar mijn moeder te gaan die woont in spanje .ik ben ook spaanse . En mijn moeder is 2 keer geopereerd. Ik hoef gelukkig alleen de vliegreis te betalen. Ik heb alleen mijn moeder.

 2. ga al jaren niet meer op vakantie, vanwege mijn minimuminkomen, in mijn omgeving doet men meewarig , ach wat sneu is een opmerking die ik vaak hoor. sneu? nee hoor, ik vind zelf van niet ,want alhoewel ik heus wel eens weg zou willen, vier ik al ruim 12 jaar met veel plezier vakantie in mijn minituintje. vakantie staat voor mij synoniem met niets moeten , dus opstaan wanneer je zin hebt, eten wanneer en waar je zin in hebt. lekker ontspannen, een boek lezen ,wat in de tuin rommelen en klusjes doen waar je de rest van het jaar niet echt de tijd voor hebt en af en toe heel luxe eens buiten de deur eten of een uitstapje. waarom vakantie voor velen alleen leuk is als je weg kunt en dan het liefst ver weg is een teken des tijds ,waarin lol hebben in iets eenvoudigs als sneu bestempeld word

  1. Zou het niet kunnen dat elk mens anders in elkaar zit. Ik kan ook genieten van mijn omgeving. Maar ik krijg een enorme boost van een andere omgeving. Even er helemaal uit zijn werkt voor mij. Sneu wordt dan vanuit dat perspectief gezegd.

   1. nee , sneu word er echt gezegd omdat in mijn omgeving thuisblijven als zielig word gezien, en ik snap dat je van een andere omgeving een boost kunt krijgen, maar krijg je die boost ook als er geen geld voor is en je dus andere dingen moet laten om naar een andere omgeving te kunnen gaan? jij misschien wel en daar is niet mis mee, het is geen kritiek van mij op een andere zienswijze, ieder zijn eigen ding, maar ik krijg er dan geen boost van , en maak het beste van mijn situatie.

 3. Wat fijn dat jullie naar een andere woning kunnen verhuizen! 🙂 Kan me voorstellen dat je daar je vakantietoeslag voor gebruikt. Mag je het hele bedrag vrij opnemen?

  Ik mag 25% van mijn vakantiegeld zelf houden, de overige 75% gaat naar de aflossing van mijn schulden. Ik kies ervoor om die 25% niet ineens op te nemen maar de helft te parkeren in de reserve voor ‘onvoorziene uitgaven’. De andere helft wordt besteed aan een paar noodzakelijke uitgaven en aan iets leuks in m’n vakantie. (‘k Weet nog niet wat.)

 4. Wij gaan wel op vakantie van het vakantie geld. Deze beslissing helpt ons om de rest van het jaar heel goed te puzzelen en offers te brengen en altijd binnen leefgeld te blijven. En daar zelfs wat van weg te leggen. Bijvoorbeeld een pak koffie, blikjes smac uit de aanbieding enz. De vakantie bestaat uit een week in het voorseizoen in een vakantiehuisje en 2 weken in september (zelfs buitenland) . Als je goed zoekt naar een huisje op een plaats waar je veel leuke dingen te voet kan bereiken ( of op het park) dan kost het verblijf daar ook niet meer dan het leefgeld voor die week. Bekijk de tips van VVV ter plekke vooraf op hun site. Zeker als je al een bult boodschapjes kunt meenemen, heb je een heerlijke tijd waardoor je weer oplaadt. Ons vakantie geld is totaal 720 euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.