sollicitatieplicht in schuldsanering

cat-1333926_1920
sollicitatieplicht serieus nemen?

Sollicitatieplicht zinvol of nodeloze kwelling?

Maar met regelmaat verschijnen er publicaties ( trouw 29 april 2016) waarin er gesteld wordt dat ik het eerste jaar van mijn werkeloosheid, 2% kans had op een baan. Nu ik in het tweede jaar zit is het praktisch onmogelijk geworden om nog aan een baan te komen. Ik ben namelijk 55 jaar. Toch heb ik nog steeds een sollicitatieplicht en blijft de moraal bestaan dat ik moet blijven solliciteren. Zo niet dan ben ik een profiteur van onze samenleving. Goedbedoelde initiatieven om bijstandtrekkers aan het werk te brengen leveren gênante situaties op. Zoals een traject waarin bijstandsgerechtigde gedwongen werden doen in een supermarkt boodschappen te doen  onder toeziend oog van een cursusleider. De inhoud van de boodschappenwagentje  werd geanalyseerd op gezond en bewust  inkomen doen. Na de boodschappen konden ze de gekozen producten weer in de schappen terugleggen. De deelnemers schaamde zich dood.  Nu heb ik ook cursussen moeten doen om in de bijstand te komen. Ik heb er wat van geleerd. Een nog betere sollicitatie brief schrijven. Dat moet gezegd. Weer kritisch kijken hoe je jezelf presenteert is ook niet verkeerd. Leren dat je bijzonder bent en gezegend bent met tal van kwaliteiten is nooit overbodig. Maar het doel werd niet gehaald. Door mijn betere brieven en mijn opgepoetste zelfvertrouwen kwam ik niet aan een baan. Want er zijn geen banen voor een 55 jarige vrouw die te hoog geschoold is voor ongeschoold werk en te specifiek geschoold voor ander werk. En daar wordt ik boos van. Ik voel me oud en afgeschreven. Maar dat is dom. Want over tien jaar is er ook geen werk meer voor een dertigjarige met jonge kinderen. Dat werk is overgenomen door een computer. We zijn met zijn allen zo stom bezig. Laten we ons eens bewust worden van het feit dat er steeds minder arbeid komt. Ik moet me niet oud en afgedankt voelen. Ik moet me dit zeker niet persoonlijk aantrekken. Onze maatschappij zal anders ingericht moeten gaan worden. Het denken hierover is door de initiatief nemers van het basisinkomen al genomen. En in de jaren zeventig middels een experiment zelfs met succes ten uitvoer gebracht. ( Mincomeproject)  Ik ben niet te oud voor zinvol werk. Ik heb uitstekende kwaliteiten en veel levenservaring. Daarmee kan ik zinvol bezig zijn. En met dat basisinkomen wordt ik niet ziek van de stress om mijn geldzorgen. Wat de gemeenschap een heleboel geld bespaart. Stop met die zinloze sollicitatieplicht.  En die mensen die niet willen werken. Laat ze, er zijn niet voldoende banen voor iedereen.

 

http://basisinkomen.nu/obi/

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/gratis-geld.html

http://basisinkomen.nl/

 

Email this to someoneShare on Facebook

4 gedachten over “sollicitatieplicht in schuldsanering

    1. Ik heb een HBO opleiding en dat hebben de werkgevers niet als het om ongeschoold werk gaat. Ze vertrouwen er dan niet op dat je het werk blijft doen. En denken dat je je gaat vervelen of heel gauw bij beter werk weer vertrekt.

  1. Mee eens maar gooi gelijk die uitkeringen met 30% omlaag want er zijn er veel die niet willen werken en vertikken het om vroeg uit bed te komen voor een paar euro meer in de maand of behoud van uitkering.

    Werken moet lonen.

    1. Nee, dat is niet wat ik bedoel. We leven in een maatschappij waar niet voldoende arbeid is voor iedereen. En ik geloof dat er inderdaad mensen zijn die tevreden zijn met hun leven zoals het dan is. Maar je kunt niet iedereen over een kam scheren. Ik geloof niet dat het nog mogelijk is om iedereen aan het werk te krijgen. Omdat het er domweg niet is. Wat is daarvoor de oplossing? Niet de uitkeringen dan maar naar beneden brengen. Die uitkeringen zijn al geen vetpot. Straffen heeft geen zin. En dan.. nog minder inkomen. en jezelf nog waardelozer voelen. Is geen oplossing. Ik solliciteer me suf. Resultaat nul. En zo ken ik meer mensen. Daar wordt je moedeloos van. En depressie loert om de hoek. Dan wordt je loom en ga je uitslapen. Is dat omdat je niet wilt of omdat je geen kans op werk meer ziet en je noodgedwongen jezelf gedwongen hebt om tevreden te zijn met je leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.