werkgever schulden

Werkgever informeren over schulden

Schulden met werkgever bespreken?

werkgever schulden
schulden bespreken op werk?

 

In mei  2017 is er een nieuwe website ontwikkeld voor de werkgever om daarmee goede en nuttige informatie te kunnen delen met zijn werknemers als er sprake is van financiële problemen. https://www.financieelgezondewerknemers.nl/

Financiële zorgen zijn erg zwaar te dragen.

Daar weet jij ook alles van. Het is niet vreemd dat je daardoor minder goed op je werk kunt presteren. Als je zorgen hebt slaap je slechter en wordt je blikveld verkleind. Je staat als het ware in overlevings-stand. De stress die geldzorgen met zich meebrengt heeft ook invloed op je gezondheid. En dat kan betekenen dat je af en toe je hebt moeten afmelden op het werk. Of dat je ziek wordt. Als het uiteindelijk tot loonbeslag komt kost dat de werkgever ook tijd/geld  om dit te kunnen regelen.

In onderstaande plaatje worden de kosten ( 13.000 euro per jaar) die dat voor de werkgever met zich mee brengt uitgelegd.

kosten werkgever bij schulden werknemer

Het is noodzaak om met schulden zo snel mogelijk te handelen. Als je de schulden laat liggen worden ze in een rap tempo veel groter. Dat komt omdat er boete op boete wordt gegeven. Dat kan betekenen dat een schuld van bijvoorbeeld 25 euro oploopt tot 300 euro. Daardoor is het zo moeilijk om uit de schulden te komen.

Schulden reden tot ontslag

Toch lees ik dat er nog steeds werkgevers zijn die hun personeel ontslaan als er sprake is van schulden. Een derde van de werkgevers ziet schulden als een reden om het contract niet te verlengen of nog erger een op de vijf werknemers zien het hebben van schulden als reden voor ontslag.Dat is te verklaren omdat een werkgever bang is voor werknemers die vatbaarder zijn voor fraude en omkoping en chantage.  Maar er is ook angst voor diefstal.

Lastig dilemma

Wel of niet je geldzorgen met je werkgever bespreken. Ik zou denken dat je wel er van doordrongen moet zijn om je geldproblemen niet alleen op te  lossen. Ik zou er niet voor kiezen om dit gelijk met mijn werkgever te bespreken. Er heerst namelijk nog een zeer groot taboe rondom geldzorgen. Natuurlijk is het zo dat je niet anders kunt als er een loonbeslag komt. Dan is het wel zaak om je werkgever er niet mee te  overvallen. En dit op een goede manier voor te bereiden door middel van openheid van zaken. Het blijkt namelijk dat 80% van de werkgevers graag wil helpen bij geldproblemen.  Mijn advies zou zijn bij geldproblemen, zoek direct elders hulp en besluit samen met je adviseur hoe je het gaat aanpakken. Je werkgever hoeft in mijn ogen niet alles van je te weten.

 

De werkgever krijgt op de website advies door een lijstje van signalen die kunnen wijzen op geldproblemen.

Concentratieproblemen,Contact met schuldeisers of deurwaarder,Fraude of diefstal,Geen bijdrage aan cadeaus of uitjes,Loonbeslag,Onrust bij latere salarisuitbetaling,Ontslag partner,Onverzorgd of alcoholgeur,Privégesprek onder werktijd,Verlies partner,Vraagt om een lening,Vraagt voorschot,Wil extra uren werken,Ziekte

Lijkt me handig om te weten.  Zoek wel hulp maar wees wijs, laat je geldzorgen niet onopgelost en zoek hulp. Hoe eerder je er wat aan doet hoe minder schuld je opbouwt.

Zoek even een kleine tien minuten op het internet en je zult zien dat je het prima alleen kunt oplossen. Vraag hulp aan van tal van vrijwilligers die opgeleid zijn om je te helpen. Er zijn ongelofelijk veel organisaties die zich inzetten om mensen met geldproblemen te helpen. Die kunnen ook alleen maar bestaan omdat er nog meer mensen zijn die schulden hebben.

En de werkgever hoe sociaal ook wil uiteindelijke een werknemer die hem geen geld kost.

http://extra.nibud.nl/fileadmin/user_upload/Documenten/PDF/2011/Vrijwilligers/Flyer-VIER_STAPPEN_LOGOS.pdf

https://www.humanitas.nl/themas/thuis-administratie

https://schuldhulpmaatje.nl/

Email this to someoneShare on Facebook

2 gedachten over “Werkgever informeren over schulden

 1. een vraagje ,
  mijn vriend zit in de schuldsanering, hij moet solliciteren, naar een full time baan.
  Op dit moment werkt hij op papier 32 uur maar bij drukte kan dit meer zijn.
  Nu is hij al enkele keren uitgenodigd voor een gesprek maar ik merk dat hij word afgewezen als hij aangeeft in de schuldsanering te zitten.
  Is het wel verstandig dit dan te melden?

  L v B

  1. Beste L,
   Mijn man heeft verschillende keren gesolliciteerd toen hij al in de schuldsanering zat.En aangenomen. Hij heeft niets verzwegen. Bij zijn huidige baan is hij zelfs aangenomen omdat hij minder salaris kon vragen. Dit was nodig omdat hij omgeschoold moest worden naar een functie in de ICT. Hierdoor was het in de schuldsanering zitten een voordeel. Hij had altijd een dijk van een salaris en door de schuldsanering verbreedde dat zijn mogelijkheden om ook op andere functies te solliciteren. Onze vaste lasten zoals een duur huis waren er niet meer. Mijn man verdiende een topsalaris voordat hij zijn baan verloor. Dus die schuldsanering was goed te verklaren. Maar hij vertelde zijn persoonlijke situatie pas bij het tweede gesprek als de salarisonderhandelingen begonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.